VP’s Elf van de Heenronde: Bongonda uitgedaagd door Bruggeling en promovendus

28 december 2020 om 10:30

In het weekend van 19 en 20 december rondde de Jupiler Pro League 2020-2021 speeldag zeventien af, zodat de heenronde tot de geschiedenis behoort. Mede door de impact van het coronavirus lijkt ‘wisselvalligheid’ de rode draad in de eerste competitiehelft. Gelukkig ontsnapten enkele individuen aan dat grillige verloop. Naar goede gewoonte gaat VoetbalPrimeur.be naar hen op zoek in de Elf van de Heenronde. In deze achtste aflevering: de beste linksbuiten.

Michel-Ange Balikwisha (Standard Luik)
In het enorm donkere seizoen dat Standard beleeft, vormt de ontdekking van Balikwisha een schaars lichtpuntje. Van bij zijn aankomst in Luik sprak de inmiddels ontslagen Philippe Montanier zijn vertrouwen uit in de youngster. Die kan zowel centraal als vanop links uit de voeten, al weegt hij voorlopig nog wat te licht om de Luikse aanval alleen te dragen. Met drie treffers mag Balikwisha zich desondanks (co-)topschutter noemen. Dat zegt eigenlijk alles over de malaise op Sclessin …

Théo Bongonda (KRC Genk)
Sinterklaas bracht een clubrecord voor Genk: voor het eerst in haar geschiedenis wist de mijnclub zeven keer op rij te winnen. Als het daar één man voor mag bedanken, is het Bongonda wel. De wat eigenzinnige winger groeide in de donkere herfstmaanden uit tot dé vedette van het elftal. Vooral dankzij zijn verschroeiende versnellingen en enkele fabelachtige doelpunten ontpopte onze landgenoot zich tot één van de topkandidaten voor de nakende Gouden Schoen.

Jérémy Doku (RSC Anderlecht)
Toegegeven, met amper zeven competitieduels op de teller, wordt het moeilijk om deze verkiezing te verzilveren. Toch valt zijn selectie te rechtvaardigen, want tijdens de seizoensaanvang was Doku simpelweg ongrijpbaar. Meer dan ooit koppelde de kersverse Rode Duivel daar ook efficiëntie aan: twee goals en drie assists. Helaas voor onze JPL moest Anderlecht (noodgedwongen) munt slaan uit die geweldige doorbraak. Met 26 miljoen euro liet de achttienjarige Doku zijn jeugdliefde wel een recordsom na.

Mamadou Fall (Sporting Charleroi)
Niet elke linksbuiten hoeft een kwieke, dribbelvaardige technicus te zijn. Noem deze Fall gerust een antipool. De Senegalees knokt, bonkt, draaft en spurt zich elke week weer te pletter. Daarom verschijnt hij ook als één van de allereersten op het tactische bord van Karim Belhocine. 31 lentes telt Fall intussen, maar het werkpaard lijkt beter te worden met de jaren. Tussen al zijn arbeid door toont hij overigens geregeld zijn bovengemiddelde neus voor doelpunten. Vorig seizoen zat de Carolo aan zeven rozen, nu staat de teller toch weer op vier.

Aboubakary Koïta (Waasland-Beveren)
In het slot van 2020 toonden de troepen van Nicky Hayen dat ze hun huid duur zullen verkopen in de degradatiestrijd. De aas uit het Beverse kaartspel luistert naar de naam Koïta. De 22-jarige Antwerpenaar beschikt over een indrukwekkend banaanschot, waar menig doelman last mee ondervindt. Zo groeide Koïta uit tot de talisman van het elftal. In de wedstrijden waarin hij scoorde, behaalde Waasland-Beveren veertien punten. In totaal zit de fusieclub aan … negentien eenheden.

Noa Lang (Club Brugge)
Zonder twijfel mag je het Ajax-product bij de meest geslaagde transfers van afgelopen zomer rekenen. In no time is Lang opgeklommen tot vaste waarde in de hiërarchie van Philippe Clement. Onze noorderbuur biedt Club Brugge snelheid, diepgang en een fijnbesnaarde techniek. Vooral met raspaardje Charles De Ketelaere verloopt de verstandhouding uitstekend. Bovendien mogen de cijfers van Lang gezien worden: in ‘slechts’ negen basisplaatsen stond hij vijf keer zelf aan het kanon en leverde hij nog eens drie assists af.

Kamal Sowah (OH Leuven)
De huurling van Leicester City slaat gensters in onze vaderlandse competitie. In Eerste Klasse B had Sowah zijn klasse al laten bewonderen, het stapje hogerop deerde hem hoegenaamd niet. Integendeel, na een half jaartje in de JPL lijkt Leuven al te klein geworden. De Ghanees heeft alle troeven om het te maken: een combinatie van explosieve benen met een enorme motor, afgewerkt met de nodige slangenbewegingen. Als kers op de taart weet Sowah ook het vijandige doel staan.

Nikola Storm (KV Mechelen)
Waar zou Malinwa momenteel staan mocht Storm blijk geven van torinstinct? Die vraag hebben de Mechelse fans zich ongetwijfeld al meerdere keren gesteld. De 26-jarige vleugelflitser werkte eigenlijk een uitstekende heenronde af, maar heeft het o zo moeilijk om raak te schieten. Dat mag je gerust een structureel euvel noemen, want sinds zijn debuut eind 2013 totaliseerde Storm amper twintig competitietreffers. Als de West-Vlaming nog eens richting top wil, moet hij absoluut werken aan zijn afwerking.

Nu is het aan jullie! De lezers van VoetbalPrimeur.be hebben namelijk een belangrijke stem in de samenstelling van het elftal van de heenronde. Hoe? Door te stemmen in onze poll, natuurlijk. De keuze van de lezers telt mee voor vijftig procent, onze redactie vult de andere helft in. Per positie zijn er voor de top-vijf maximaal vijf punten te verdienen, zowel bij de lezerspoll als in het oordeel van de redactie. Wie gezamenlijk het hoogste aantal punten verzameld heeft, komt in onze ‘Elf van de Heenronde’. Stemmen dus!