De vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal in 2020 – 50 tot 41

27 december 2020 om 18:00

Het werd een jaar om nooit te vergeten, helaas. Voor eeuwig en drie dagen zal 2020 verbonden blijven aan een hardnekkig virus dat een hele beschaving in haar greep hield. Gelukkig bracht Koning Voetbal tussendoor de nodige verpozing. Met de jaarwisseling in aantocht stelt VoetbalPrimeur.be een eigenzinnig lijstje op met de vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal van de voorbije twaalf maanden. In deze aflevering: nummers 50 tot en met 41.

Onze top-50 tracht de vijftig persoonlijkheden die het voorbije voetbaljaar gekleurd hebben te verzamelen, uiteraard vanuit een subjectief perspectief. De criteria zijn behoorlijk ruim. De enige voorwaarde is dat de persoon in kwestie een link moet hebben met het Belgische voetbal. Dat kunnen Belgen of buitenlanders zijn, Rode Duivels of mindere goden, trainers of bestuurders, mensen die een jaar lang in de belangstelling stonden of dankzij één bijzonder moment. Zowat alles kan, met andere woorden.

50. Daan Heymans
Wie na zes speeldagen van de huidige Jupiler Pro League de topschuttersstand opzocht, zal toch even met de ogen geknipperd hebben. Geen usual suspects als Dieumerci Mbokani of Hans Vanaken prijkten bovenaan, nee, de bescheiden Heymans mocht de Gouden Stier op zijn rug dragen. De aanvallende middenvelder scoorde in de verrassende seizoensstart van Waasland-Beveren met de ogen dicht. Inmiddels zijn de verhoudingen weer iet of wat gerespecteerd, maar Heymans blijft een revelatie.

49. Thomas Meunier
Na vier prachtige seizoenen bij het statige Paris Saint-Germain kwam er een ontnuchterend einde aan de samenwerking. De steenrijke grootmacht dreef Meunier zonder pardon richting uitgang, waar Borussia Dortmund gretig in de bres sprong. Dat de Ardennees zelfs niet meer mocht aantreden in de uitgestelde Champions-League-eindronde, schoot helemaal in het verkeerde keelgat. In een interview na zijn transfer haalde hij vervolgens ongezien genadeloos uit richting sportief directeur Leonardo. Zijn bittere afscheid ligt blijkbaar nog zwaar op de maag, want in het Ruhrgebied haalde Meunier zijn vertrouwde niveau nog niet.

48. Georges Mikautadze
Regelrechte sensatie in Eerste Klasse B! Na zeven speelrondes telde de topschutter uit die competitie … veertien treffers. Hallucinante cijfers, getekend door de heer Mikautadze.  Dankzij de uitstekende verstandhoudingen met moederclub FC Metz kan RFC Seraing een beroep doen op de doelpuntenmachine, wat het zich nog geen seconde beklaagd zal hebben. Opvallend: zijn passage in ons land is eigenlijk zijn eerste échte ervaring met profvoetbal. Sinds november zwijgt het kanon van de Georgische Fransman wel wat vaker.

47. Bryan Heynen
Een hartverwarmend comebackverhaal in Genk plezierde de Belgische voetbalfanaat.  Na een bijzonder zware knieblessure zag local hero Heynen een groot gedeelte van 2020 in rook opgaan. Eind oktober vierde de hele club zijn terugkeer in de wedstrijdselectie. De Limburger claimde onmiddellijk zijn basisstek terug en zette de opmars van de herfstkampioen mee in gang. Als Genk zich voor de vijfde keer tot landskampioen wil kronen, zal het een uitstekende Heynen kunnen gebruiken.

46. Miguel Van Damme
Als zelfs de grote vijand je de aftrap laat geven, besef je dat de solidariteit groot is. Het is dan ook een bijzonder emotioneel jaar geweest voor Cercle-doelman Van Damme. De Bruggeling strijdt al enkele jaren tegen leukemie en leek in het voorjaar verlost te zijn van die vreselijke ziekte. In september stuurde hij echter de wereld in dat hij hervallen was. Bovendien hield het alomtegenwoordige coronavirus een extra risico in. Toch bleef de veerkrachtige Van Damme niet bij de pakken zitten, want onlangs kondigde hij de komst van een eerste kindje aan. Hopelijk een voorteken van een voorspoediger leven, Miguel!

45. Arnar Vidarsson
Als gesmaakte analist bij Extra Time verscheen de Lokerse IJslander geregeld op uw beeldscherm, maar ook in zijn trainerscarrière zette hij rasse schreden voorwaarts. Als bondscoach van de beloften van zijn thuisland maakte Vidarsson al de nodige indruk op zijn werkgever. Toen de bond door een corona-uitbraak in allerijl op zoek moest naar een stand-in bij de grote jongens, kreeg de gewezen controleur zijn kans, uitgerekend tegen de Rode Duivels. Vorige week ging de goed-nieuws-show verder: Vidarsson tekende een contract als opvolger van de vertrokken Erik Hamrén.

44. Hernan Losada
Wat een helse tocht heeft K. Beerschot V.A. afgelegd tijdens het voorbije decennium. Het kostte vele liters bloed, zweet en tranen, maar na een faillissement en via de lagere reeksen rondden de Ratten vorige zomer eindelijk  hun langverwachte terugkeer naar het hoogste niveau af. De architect van dat succes? Trainer Losada. Pas een jaar geleden zette de geadopteerde Argentijn zijn eerste stapjes als hoofdcoach, inmiddels staat hij aan het roer van een onmiskenbare revelatie uit de JPL. Zijn offensieve ingesteldheid doet de neutrale fan watertanden.

43. Didier Lamkel Zé
Wie ‘opvallend’ zegt, kan niet om het woelwater van Royal Antwerp FC heen. Nu Lamkel Zé op een (definitief?) zijspoor zit in Deurne-Noord, zou een mens haast vergeten dat hij 2020 kleur gaf, op geheel eigen wijze uiteraard. Zijn haat-liefde-verhouding met Laszlo Bölöni, een bezoek aan het Kiel of uit de doden opstaan in de gewonnen bekerfinale: niets was hem te veel om de pers te halen. In eerste instantie gaf Ivan Leko Zé een eerlijke kans, maar die verkwanselde hij nog maar eens vakkundig. Verliest het Belgische voetbal tijdens de wintermercato één van haar meest uitgesproken figuren?

42. Anele Ngongca
Niet enkel corona bracht droefnis in het voorbije jaar. In het najaar waaide vanuit Zuid-Afrika verschrikkelijk nieuws over. Genk-icoon Anele had het leven gelaten na een auto-ongeval. De voormalige rechtsachter werd amper 33 jaar oud. In de Luminus Arena sloeg zijn overlijden vanzelfsprekend in als een bom. In totaal droeg Anele liefst 279 keer het blauw-witte shirt. Als eerbetoon besloot de mijnclub om het rugnummer zestien, ‘zijn’ rugnummer, voor altijd uit de roulatie te halen.

41. Wim De Decker
Zelfs de meest ervaren soapscenaristen hadden een vette kluif aan de ontwikkelingen binnen KAA Gent. Eén van de spilfiguren in de lang uitgesponnen tragedies was de minzame De Decker. Als T2 bouwde die een uitstekende reputatie op in de schaduw van Laszlo Bölöni. Toen zijn overstap naar Oost-Vlaanderen bekend raakte, oogstte het Gentse bestuur vooral applaus. Na de overhaaste exit van Jess Thorup werd De Decker herenigd met niemand minder dan … Bölöni. Niet veel later stond hij er alleen voor. Ondanks enkele opflakkeringen én de belofte dat hij minstens tot de kerstperiode mocht aanblijven, ruilde Ivan De Witte De Decker graag in voor heiland Hein Vanhaezebrouck.

Welke figuren uit het Belgische voetbal hebben jou begeesterd de voorbije maanden? Laat het ons zeker weten in de reacties!