Croonen over boetes voor knuffelen: "We beseffen dat we voorbeeldfunctie hebben"

24 december 2020 om 14:32

De Pro League heeft na de aanhoudende kritiek een nieuw reglement uitgewerkt omtrent het knuffelen na doelpunten in de Belgische voetbalwereld. Volgens Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, was dat onvermijdelijk.

"Spelers worden elke week getest en voetbal is emotie, maar het is belangrijk dat we als voetbalgemeenschap beseffen dat we een voorbeeldfunctie hebben", vertelde Croonen aan Sporza. "We hebben vastgesteld dat, ondanks de vele oproepen van de Pro League, de discipline rond die functie afgezwakt was. We willen een duidelijk signaal geven dat ook wij er alles aan willen doen om de derde golf te vermijden."

Een gele kaart komt er niet, wel een boetesysteem. "In 1A gaat het over maximum 10.000 euro per club, in 1B 5.000 euro per club. Die bedragen zullen integraal worden doorgestort aan Tele-Onthaal. Bijkomend zullen we individuele boetes van 750 euro opleggen waarbij we vragen dat de clubs die doorbelasten aan de spelers. We vragen hen ook om bij individuele overtredingen alternatieve straffen op te leggen."

Afgaande op de voorbije weken en maanden, kunnen er wel eens vele boetes uitgeschreven worden. "Er zijn weken geweest waarin je zag dat de spelers zich bewust waren van de vraag om op een goeie manier om te gaan met de vieringen. We hebben onze oproep wekelijks herhaald en we hopen dat dit signaal ervoor zorgt dat er niet te veel boetes zijn. En als die er zijn, dan gaan de bedragen naar een goed doel", besloot Croonen.