Rode Duivels verzekeren zich van achtste finale na matige pot voetbal

26 juni om 19:50
Laatste update: 26 juni om 22:34

Het werd een nerveuze wedstrijd, maar de Rode Duivels zijn er toch in geslaagd om zich te kwalificeren voor de achtste finale van dit EK. Makkelijk werd het niet tegen een bijzonder verdedigend Oekraïne, maar het bleef wel 0-0. In de slotfase ontsnapten de Rode Duivels.

Bondscoach Domenico Tedesco hield zoveel mogelijk vast aan de spelers die zaterdag Roemenië versloegen. De enige wisseling ten opzichte van die match was Leandro Trossard, die in de ploeg kwam in plaats van de geschorste Dodi Lukebakio. Youri Tielemans vormde opnieuw het middenveld met Amadou Onana en Kevin De Bruyne.

De Oekraïense bondscoach Sergei Rebrov veranderde zijn basisteam op drie plekken na de gewonnen match met Slowakije en koos voor een meer verdedigende aanpak. De grote namen Zinchenko, Yarmolenko en Mudryk kwamen niet aan de aftrap. In hun plaats speelden Yaremchuk (ex Club Brugge), Mykolenko en Svatok.

Behoudende start van beide kanten
Beide ploegen begonnen behoedzaam aan het belangrijke duel in de MHPArena in Stuttgart. De Oekraïners lieten de bal aan de Rode Duivels, die het balbezit koesterden en geduldig de druk probeerden opbouwen. Een eerste kans was er voor Romelu Lukaku, die de bal niet vol raakte na een steekpass van De Bruyne.

Na twintig minuten beten de Oekraïners voor het eerst van zich af. Een poging van afstand van ex Club Brugge-speler Roman Yaremchuk werd gekeerd door Koen Casteels. Even later kwam Artem Dovbyk zeer gevaarlijk door, maar de topscorer van het voorbij La Liga-seizoen wachtte te lang met afdrukken. De grootste kans was echter vlak voor rust: alweer Yaremchuk dook op voor Casteels, maar de aanvaller legde de bal van dichtbij breed waar hij beter zelf had kunnen afdrukken.

Nagelbijten in de laatste fase
Aan het begin van de tweede helft kregen de fans hetzelfde spelbeeld te zien als in het begin van de eerste acte: een voorzichtig opererende Rode Duivels die toch vooral geen schade wilden oplopen. Het moet gezegd: de Oekraïners stonden verdedigd uitstekend en lieten weinig steken vallen.

Na een uur vond Tedesco het tijd om te wisselen. De bondscoach van de Rode Duivels haalde Tielemans en Trossard naar de kant en bracht Orel Mangala en Yannick Carrasco in hun plaats. Bij de Oekraïners was onder andere Ruslan Malinovskyi (ex-KRC Genk) het veld ingekomen.

Oekraïne moest evenwel winnen om door te geraken, maar aan het spel was dat amper te zien. De mannen van Rebrov leken te speculeren op een enkele uitval. Pas laat in de match zocht Oekraïne nadrukkelijker de aanval. Bijna werd Casteels verrast door een direct geschoten corner van Malinovskyi, maar net als tegen Roemenië kon de Belgische doelman woensdagavond niet op een fout betrapt worden.

De laatste tien minuten was het nagelbijten voor de fans. Oekraïne zette alles op alles en kreeg flinke kansen op een winnende treffer. Was die gevallen, dan lag België uit het toernooi. Malinovskyi en Sudakov kreeg reuzenkansen, maar Casteels had telkens een antwoord.

Ook de Rode Duivels hadden de drie punten en daarmee poulewinst nog uit het vuur kunnen slepen, maar Bakayoko, die Doku was komen aflossen, en Lukaku waren niet scherp genoeg voor doel. 

Nu wacht Frankrijk
Na een uitstekende match tegen Roemenië viel het spel van de Rode Duivels tegen Oekraïne niet mee. Niet verliezen leek vooral het devies voor de mannen van Tedesco. Uiteindelijk kregen de Belgen wat ze wilden: een punt en daarmee plaatsing voor de achtste finales. 

De remise met Oekraïne betekent dat België op de tweede plaats eindigt in poule E, achter groepswinnaar Roemenië. Er wacht nu een enorme opgave in de achtste finales: Frankrijk is op maandag de tegenstander in Düsseldorf.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.