Mercatobalans: Genkse scouting heeft de belangrijkste lacunes al weggepoetst
De maand augustus is ingezet en aan de horizon gloort stilaan het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League. Hoewel het allerminst duidelijk is wanneer het startschot gegeven kan worden, bereiden de clubs zich onverstoord voor op speeldag één. In aanloop naar dat heuglijke moment maakt VoetbalPrimeur.be de voorlopige mercatobalans van de (mogelijke) deelnemers op. Welke zaakjes hebben zij al gedaan op de transfermarkt? En wat staat er nog te gebeuren? In deze aflevering: KRC Genk, het nummer zeven van vorig seizoen.
Na het gezegende kampioenenjaar onder Philippe Clement kwamen de Limburgse fans weer hard met de voetjes op de grond terecht. De succescoach vertrok, opvolger Felice Mazzu bleek een mismatch en ook Hannes Wolf kreeg zijn manschappen niet helemaal onder stoom. Play-Off 1 hing dan ook aan een zijden draadje, met of zonder corona. Toen duidelijk werd dat de competitie niet meer hervat zou worden, hield het bestuur zich voor om het tij te keren. En zo leverde Genk in het tussenseizoen al enkele fikse inspanningen om de kwaliteit in de kern omhoog te krijgen. Hoe je het ook draait of keert, daar schortte het toch een beetje aan.
Op te vullen hiaten
Op enkele posities is er geen reden tot klagen, zoals onder de doellat of de vleugelbacks. Het hobbelige parcours tijdens het voorbije seizoen maakte echter duidelijk dat er enkele cruciale versterkingen noodzakelijk waren. Centraal achterin liet het duo Sebastien Dewaest – Jhon Lucumi zich (te) regelmatig betrappen op onnodige fouten. Zo zie je maar hoe het kan verkeren, want onder Clement waren beide heren nog revelaties. De verdedigende onzekerheid bezorgde Genk uiteindelijk 42 tegengoals; een te hoog aantal om fluitend in de top-zes mee te draaien.
Ook voorin waren er enkele manco’s. Na het vertrek van Alejandro Pozuelo en Ruslan Malinovsky ontbrak het de Limburgers vaak aan creatiteit vanuit de as. Winteraankoop Mats Moller Daehli moest daar een impuls brengen, maar hij sukkelde met zijn lichaam. Daarnaast miste de ploeg een goalgetter, iemand die een halve kans in een doelpunt kan omzetten. Dat de verdienstelijke Paul Onuachu zich met negen rozen tot de beste schutter kon kronen, is veelzeggend. Wat niet hielp, is dat aanwinsten als Théo Bongonda, Benjamin Nygren en Stephen Odey tegenvielen.
Zo’n minder seizoen heeft natuurlijk ook een voordeel: Genk hoefde niet bibberend de zomermercato in, uit angst dat haar goudhaantjes weggeplukt zouden worden. Dat was de voorbije jaren vaste prik. De viervoudige landskampioen liet vanzelfsprekend enkele jongens verkassen, maar zij pasten niet meer in de toekomstplannen. Hoewel huurling Thomas Didillon rust bracht onder de lat, zal ook hij niet gemist worden. Met de herstelde Danny Vukovic en toptalent Maarten Vandevoordt zit het in doel wel snor.
Al zeker vertrokken: Gaëtan Coucke (KV Mechelen), Thomas Didillon (einde uitleenbeurt RSC Anderlecht), Ianis Hagi (definitief naar Glasgow Rangers), Jakub Piotrowski (Fortuna Düsseldorf), Vladimir Screciu (CS U Craiova), Dante Vanzeir (Union Saint-Gilloise)
Afgeronde versterkingen
Van lucratieve uitgaande transfers is deze zomer geen sprake. Aangezien Genk daar de laatste jaren een patent op had, is de clubkas echter voldoende gespekt om vers bloed in huis te halen. De sportieve cel heeft de behoeften en gebreken goed geanalyseerd en haalde al verstandig uit. De meest in het oog springende versterking moet Cyriel Dessers zijn. Onze landgenoot mag zijn topschuttersschap uit de Eredivisie bevestigen en Genk zo van het gezochte scorend vermogen voorzien. In die missie kan Dessers onder meer rekenen op de bediening van Junya Ito, die zijn huurperiode zag omgezet worden in een volwaardige transfer.
Ook in de verdediging investeerde Genk fors. Daniel Muñoz moet daar stabiliteit brengen. De Colombiaan is naar verluidt een topper in wording, al had zijn komst heel wat voeten in de aarde vanwege de gesloten grenzen in zijn thuisland. Over de oceaan vond de kampioen van 2019 nog een aanwinst. Gerardo Arteaga zal de strijd aangaan met Jere Uronen op de linksachter. Verder geraakten Wolf en co overtuigd van de kwaliteiten van Eboue Kouassi. Na een half jaar huren verkocht Celtic Glasgow de breker definitief. Naast die nieuwkomers krikken enkele doorgeschoven youngsters (Pierre Dwomoh en Luca Oyen, bijvoorbeeld) en teruggekeerde huurlingen (vooral Edon Zhegrova) de interne concurrentie op.
Al aangetrokken: Gerardo Arteaga (Santos Laguna), Cyriel Dessers (Heracles), Zinho Gano (Royal Antwerp FC), Junya Ito (definitief van Kashiwa Reysol), Nordin Jackers (einde uitleenbeurt Waasland-Beveren), Amine Khammas (einde uitleenbeurt Lommel SK), Eboue Kouassi (definitief van Celtic), Daniel Muñoz (Atlético Nacional), Dieumerci Ndongala (einde uitleenbeurt Kasimpasa), Edon Zhegrova (einde uitleenbeurt FC Basel)
Wat is er nog op til?
Het belangrijkste huiswerk heeft Genk intussen al afgerond. Daarom lijkt het aan inkomende zijde even windstil te blijven. Er circuleren wel nog enkele namen, zoals voormalig jeugdproduct van Club Brugge Brandon Baiye of de Nigeriaanse aanvaller Paul Mukairu, maar die dossiers hebben geen prioriteit. Liefst van al richten de Limburgers zich nu op het afslanken van de kern. Gano, Jackers, Khammas, Ndongala, ook Rubin Seigers … Zij hebben geen (nabije) toekomst meer in de Luminus Arena. Veel gegadigden meldden zich echter nog niet.
In het geval van Borges Neto ligt dat anders. De linksachter is derde keuze geworden na de komst van Arteaga en kijkt dus best uit naar een nieuwe werkgever. Dat klinkt CSKA Sofia als muziek in de oren. De Bulgaren zouden Neto voor amper 300.000 euro in de wacht slepen. Verder ziet Genk niet graag iemand vertrekken. Ondanks zijn matige debuutseizoen geldt dat ook voor Theo Bongonda. De vleugelflitser moet zijn recordsom nu maar eens gaan waarmaken. De club wimpelde interesse van Fenerbahçe af door een prijskaartje van 25 miljoen euro (!) op zijn hoofd te plakken.
Geruchten:
IN: Brandon Baiye (Clermont Foot), Paul Mukairu (Antalyaspor)
UIT: Theo Bongonda (Fenerbahçe), Nordin Jackers (Sparta Rotterdam), Amine Khammas (Royal Excel Moeskroen), Dieumerci Ndongala (Turkije), Borges Neto (CSKA Sofia)
Balans
Begin augustus kan de Genkse aanhang op haar twee oren slapen. Het bestuur heeft haar lessen getrokken uit het moeizame post-kampioenenjaar en maakte van de eerste fase van de transferperiode gebruik om enkele lacunes weg te poetsen. De achterhoede is versterkt en voorin loopt nieuw doelgevaar rond. Omdat het afwachten blijft of Daehli een heel seizoen (fysiek) kan uitblinken, zou een tweede spelverdeler geen overbodige luxe zijn. Maar zelfs als die er niet komt, heeft Wolf eigenlijk geen enkel excuus om niet mee te strijden voor Play-Off 1.