Wintermercato als verlossing: elftal aan JPL'ers die transfer kunnen gebruiken
De wintermercato als ontsnappingsroute. Bepaalde spelers uit de Jupiler Pro League telden de dagen af totdat de markt open ging, om zo snel mogelijk uit de heikele positie bij hun huidige club te geraken. Al moet er dan wel interesse zijn, uiteraard … VoetbalPrimeur.be stelt een elftal samen van overbodige JPL’ers die in januari 2025 best andere oorden opzoeken.
Sinan Bolat (KVC Westerlo)
Standard Luik, Club Brugge, Royal Antwerp FC, FC Porto, Galatasaray … Op basis van zijn cv behoort Bolat nog steeds tot het kransje der allergrootste namen uit onze competitie. Alleen rechtvaardigen zijn prestaties op het veld dat niet langer. Ook Timmy Simons heeft dat begrepen. Hij haalde er zelfs Koen Van Langendonck voor uit de vergeetput. Of de 36-jarige Bolat nog een plek heeft als eerste doelman in de JPL, is een open vraag. Eentje waarop deze winter mogelijk antwoord komt.
Sandy Walsh (KV Mechelen)
Bekender dan ooit in Indonesië, maar bij ons is zijn ster tanende. Lange tijd was Walsh een vaste waarde bij Malinwa, totdat 2024 zijn statuut overhoop gooide. Liefst 27 keer moest hij op de bank plaatsnemen over het hele kalenderjaar heen. Besnik Hasi heeft het duidelijk niet voor hem … Nochtans moeten er op zijn 29e nog enkele prima jaren in de tank zitten.
Björn Engels (Royal Antwerp FC)
Geruisloos uitgegroeid tot het grootste enigma uit het Belgische voetbal. Zijn laatste optreden in wedstrijdverband dateert van (hou je vast) 2 februari 2022! Bijna drie jaar later ligt Engels nog altijd onder contract op de Bosuil, al krijgt haast niemand hem te zien, behalve op de teamfoto. Gek genoeg tekende de mandekker daar plots present. Blijkbaar is hij genezen van zijn mysterieuze blessure, maar of de nu 30-jarige Engels ooit nog zijn voetbalschoenen aantrekt, valt niet te voorspellen.
Mathias ‘Zanka’ Jorgensen (RSC Anderlecht)
Opgediend en afgeserveerd. Vorige zomer pas kwam Zanka toe in Brussel, maar zijn houdbaarheidsdatum bleek snel verstreken. Voetballend beantwoordt Zanka niet aan de paars-witte standaarden. Als het dan ook verdedigend af en toe misloopt … Bovendien doet zijn Deense stempel hem geen deugd meer, nu Jesper Fredberg en Brian Riemer de deur gewezen zijn. Gelukkig gloort er altijd licht aan de horizon, want Zanka mag zich nog verheugen op een verhuis naar Los Angeles.
Lucas Noubi (Standard Luik)
Nog zo’n verhaal waar we nooit helemaal het fijne van zullen weten. Toen Noubi als zeventienjarige zijn debuut vierde op Sclessin, leek het volgende goudhaantje geboren. Onder Ivan Leko heeft hij echter achteruitgang geboekt in plaats van vooruitgang. Sinds begin oktober is er zelfs in de selectie geen plaats meer voor hem vrij, hoewel de trainer de breedte van zijn kern al meermaals onder vuur nam. Even bijzonder is dat geen enkele Belgische club op de kar springt.
Núrio Fortuna (KAA Gent)
In 2020 schopte hij het nog tot duurste inkomende transfer ooit van De Buffalo’s. Dat etiket kon Núrio nooit helemaal van zich afschudden, al mocht hij in zijn eerste jaren tenminste wel nog geregeld opdraven. In de huidige campagne staat zijn teller op negen. Minuten, wel te verstaan! Ok, de Angolees kreeg af te rekenen met lichamelijk leed, maar moet ook in eigen boezem durven kijken. Frisse lucht zou zijn loopbaan kunnen herlanceren.
Marco Kana (RSC Anderlecht)
Een Noubi-achtig verhaal, met de kanttekening dat deze Kana intussen toch al 22 is. Dat is een leeftijd waarop je ergens vast in de ploeg zou moeten staan. Tijdens zijn uitleenbeurt aan KV Kortrijk vinkte hij die voorwaarde nog af, zonder uit te blinken. Terug op de heimat ging het van kwaad naar erger. Ook hier zat de ziekenboeg daar voor iets tussen, maar los daarvan lijkt de tijd gekomen om de poorten van het Astridpark definitief achter zich dicht te trekken.
Amadou Diawara (RSC Anderlecht)
Olivier Renard heeft nog werk op de plank liggen, want dit is al de derde Anderlecht-man in het lijstje. Naast Zanka en Kana heeft ook Diawara zijn koffers al gepakt. De dure Guineeër bleek een stevige miscast, ondanks zijn adelbrieven van bij AS Roma. Zijn zware contract hing bovendien als een molensteen aan de nek van de boekhouding. Nu zou Ferencváros bereid zijn om het koord door te snijden.
Jean-Thierry Lazare Amani (Union Saint-Gilloise)
De flirt met Sporting Charleroi in augustus was al een teken aan de wand. Drie jaar lang gaf hij mee kleur aan de ontluiking van Union, maar Sébastien Pocognoli heeft zijn tintenkiller bovengehaald. Onder zijn leiding verscheen Lazare amper vijf keer aan de aftrap. Bij de straffe 4-0-zege tegen KRC Genk was dat onder meer het geval, maar zelfs die knalprestatie heeft hem niet in het zadel kunnen helpen. Wie pikt de talentrijke Ivoriaan op?
Zalán Vancsa (KAA Gent)
Een ietwat ander verhaal, want het zou verbazen mocht er in Gent geen geloof meer heersen in zijn kwaliteiten. De twintigjarige Hongaar stapte nog maar vorige zomer over van Lommel SK. Bij zo’n stap hogerop hoort nu eenmaal een aanpassingsperiode, maar stiekem zal Vancsa toch op meer gehoopt hebben dan de 85 minuten die hij tot dusver te verorberen kreeg. Wouter Vrancken lijkt het (voorlopig?) nog niet in hem te zien. Verhuren dan maar?
Julien Ngoy (KV Mechelen)
Dankzij zijn tomeloze inzet heeft de soms ongelukkige Lion Lauberbach zich in de harten van De Kakkers gespeeld en met Benito Raman kwam er een fikse concurrent bij. Bijgevolg lijken de dagen van Ngoy in Mechelen geteld. Eigenlijk wordt hij al zijn hele carrière achtervolgd door hetzelfde euvel: als spits kan hij te weinig statistieken voorleggen. Het is intussen al van maart 2023 geleden dat Ngoy de netten nog eens deed trillen voor KV. Het heeft er alle schijn van dat dat ook de laatste keer geweest is.
Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.