77 spelers uit JPL zijn transfervrij in de zomer

Transfervrij in de zomer: 77 JPL'ers in totaal, met jong geweld en oude glorieën

Vandaag om 14:00
Laatste update: om 16:00

De wintermercato staat voor de deur, maar VoetbalPrimeur.be blikt al even vooruit naar de zon. Een heleboel jongens uit de Jupiler Pro League vatten vanaf januari de laatste zes maanden van hun contract aan. Wees maar zeker dat we een flink gedeelte van hen ook volgend jaar in ons land aan de slag zullen zien, al dan niet in andere kleuren. Een overzicht is (nu al) op haar plaats.

Met 77 zijn ze in totaal, de JPL-spelers die komende zomer vogelvrij uitvliegen. Hier en daar zal er nog weleens rond de tafel gezeten worden en bij sommigen hangt er ook nog een optie op een bijkomend jaar aan vast, maar de meesten van hen kunnen zonder belemmering op zoek naar een nieuwe werkgever. Die status zal ook invloed hebben op de nakende winterse transfermarkt. Het is namelijk de laatste kans voor de clubs om nog wat centjes te verdienen aan hen. Komt er niets uit de bus, dan wandelen zij op 1 juli gratis de deur uit.

Voor de ene sportief directeur ligt er al wat meer werk op de plank dan voor de andere. Bij onder meer Royal Antwerp FC, Sporting Charleroi, Club Brugge, KRC Genk en KVC Westerlo gaat het om drie spelers of minder. Zij hebben met andere woorden al een helder zicht op de (mogelijke) kern voor volgend seizoen. Genk spant de kroon: enkel Patrik Hrosovsky zorgt daar nog voor enige onzekerheid. Wie één van de vele groeibriljantjes uit de mijnstreek wil wegplukken, zal daar hoe dan ook (flink) voor moeten betalen.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we - niet toevallig - vooral de degradatiekandidaten. Promovendi K. Beerschot V.A. en FCV Dender EH tellen de meeste spelers met een aflopend contract: liefst tien in totaal. Dat komt toch al snel neer op bijna de helft van de selectie. Vooral het bestuur van Beerschot zal de komende tijd de kat uit de boom kijken. De onderhandelingen hangen immers onlosmakelijk samen met de sportieve toekomst van de ploeg. Met de rode lantaarn om de hals is die op z’n zachtst gezegd ‘onzeker’.

Schoon volk en jonge wolven
Tussen de 77 namen zitten verschillende ronkende namen. Recordinternational Jan Vertonghen behoeft geen inleiding meer. Op z’n 37e hangt het afscheid meer dan ooit in de lucht, zeker nadat hij zowat de hele heenronde moest missen door blessureleed. Vorig seizoen bewees de gewezen Rode Duivel wel nog van waarde te kunnen zijn voor een Belgische topclub. De speler met de hoogste marktwaarde loopt overigens ook rond in het Astridpark. Voor Francis Amuzu zou je momenteel 4,5 miljoen euro moeten ophoesten. In juli wordt dat nul euro. Ook Jordan Torunarigha van KAA Gent is zoveel waard én binnenkort vrij.

Nog schoon volk? Absoluut. Jelle Bataille, Daam Foulon, Geoffry Hairemans, Sven Kums, Fede Ricca, Matisse Samoise … Het is slechts een greep uit de spelers die hun strepen al ruimschoots verdiend hebben in onze hoogste klasse. Wie liever voor jong geweld gaat, zal de namen van Maxime Delanghe, Dion De Neve, Hasan Kuruçay, Lucas Noubi of Tom Reyners de afgelopen tijd omcirkeld hebben. Gratis aanwerven en duur verkopen, het is de natte droom van elke Belgische sportbestuurder.

Bijzondere aandacht gaat uit naar Standard Luik en Union Saint-Gilloise. Als er niets verandert op Sclessin, trekt elk van de drie doelmannen straks de poorten achter zich dicht. Oók Matthieu Epolo dus, die veel vertrouwen krijgt, maar tot dusver nog niet heeft bijgetekend. Slaagt Standard er deze winter wél nog in om Arnaud Bodart te verkopen voor enkele kostbare miljoentjes? Bij Union liggen met boegbeeld Christian Burgess en rebel Loïc Lapoussin dan weer twee sleuteldossiers op tafel. Het einde van een tijdperk nadert. Tot slot zal Club Brugge opgelucht ademhalen. Soms tel je nu eenmaal de dagen af totdat iemands verbintenis verstrijkt, zoals dat bij Dedryck Boyata het geval is. Niet alle transfers kunnen een schot in de roos zijn. Verre van zelfs …

Overzicht per club van de JPL-spelers die een aflopend contract hebben:

RSC Anderlecht (4): Francis Amuzu, Amadou Diawara, Jan Vertonghen, Zanka Jorgensen
Royal Antwerp FC (3): Jelle Bataille, Gyrano Kerk, Jairo Riedewald
K. Beerschot V.A. (10): Welat Cagro, Emile Doucouré, Charly Keita, Apostolos Kontsantopoulos, Ayouba Kosiah, Félix Nzouango, Tom Reyners, Ryan Sanusi, Cheick Thiam, Derrick Tshimanga
Cercle Brugge (3): Maxime Delanghe, Senna Miangue, Eloy Room
Sporting Charleroi (2): Aiham Ousou, Youssuf Sylla
Club Brugge (2): Dedryck Boyata, Kamal Sowah
FCV Dender EH (10): Ali Akman, Kobe Cools, Karol Fila, Lennard Hens, Michael Lallemand, Bruny Nsimba, Nathan Rôdes, Gilles Ruyssen, Jordy Saladio, Jasper Van Oudenhove
KAA Gent (5): Louis Fortin, Andrew Hjulsager, Sven Kums, Matisse Samoise, Jordan Torunarigha
KRC Genk (1): Patrik Hrosovsky,
KV Kortrijk (6): Massimo Bruno, Dion De Neve, Kristiyan Malinov, Nayel Mehssatou, Lucas Pirard, João Silva
OH Leuven (3): Hasan Kuruçay, Hamza Mendyl, Federico Ricca
KV Mechelen (7): Oskar Annell, Daam Foulon, Geoffry Hairemans, Iebe Swers, Yannick Thoelen, Bas Van den Eynden, Sandy Walsh
Sint-Truiden VV (6): Frederic Ananou, Joselpho Barnes, Jo Coppens, Olivier Dumont, David Mindombe, Kahveh Zahiroleslam
Standard Luik (6): Soufiane Benjdida, Arnaud Bodart, Matthieu Epolo, Julien Ngoy, Lucas Noubi, Tom Poitoux
Union Saint-Gilloise (6): Christian Burgess, Arnaud Dony, Guillaume François, Joachim Imbrechts, Loïc Lapoussin, Mamadou Traoré
KVC Westerlo (2): Edisson Jordanov, Roman Neustädter