13 kandidaten om Erik Ten Hag op te volgen bij Manchester United

Manchester United zoekt opvolger voor Ten Hag: dertien kandidaten

Vandaag om 19:35
Laatste update: om 19:35

Manchester United moet op zoek naar een nieuwe manager nu Erik ten Hag is ontslagen. VoetbalPrimeur bekijkt welke kandidaten er zijn om de Nederlander op te volgen bij de geplaagde Premier League-grootmacht.

Ruud van Nistelrooij (48 jaar/Manchester United)
Van Nistelrooij is al naar voren geschoven om de honneurs waar te nemen. Hij keerde deze zomer als rechterhand van Ten Hag terug bij Manchester United, de club waar hij als spits furore maakte. Zijn staat als speler staat absoluut niet ter discussie, maar zijn geringe ervaring als trainer zorgt wel voor twijfel. Zo stapte hij al na één seizoen op bij PSV, waar het niet met iedereen boterde.



Graham Potter (49 jaar/clubloos)
Potter werd afgelopen zomer nog genoemd bij Ajax en in mindere mate Feyenoord. Zij gingen niet met hem in zee, waardoor de Engelsman achttien maanden na zijn ontslag bij Chelsea nog altijd zonder club zit. Dat is enigszins verrassend, aangezien Potter eerder veel waardering kreeg voor zijn werk bij Brighton & Hove Albion. Daar werkte hij samen met Dan Ashworth, de huidig sportief directeur van United.

Gareth Southgate (54 jaar/clubloos)
Southgate is een andere Engelse trainer wiens naam al vaker is gevallen in verband met Manchester United. De ex-bondscoach van The Three Lions zou er goed op staan bij de beleidsbepalers van mede-eigenaar INEOS. Southgate was drie jaar trainer van Middlesbrough, maar maakte vooral naam bij het nationale team, waarmee hij in 2021 en 2024 de EK-finale bereikte. Afgelopen zomer hield hij het voor gezien.

Thomas Frank (50 jaar/Brentford)
Frank zwaait sinds 2018 de scepter bij Brentford. De Deense oefenmeester wordt al jaren geprezen voor zijn werk bij The Bees, die onder zijn leiding promoveerden en uitgroeiden tot een stabiele Premier League-club. De naam van Frank valt dan ook regelmatig als de Engelse topclubs op zoek zijn naar een nieuwe manager. Hij is een goede bekende van INEOS-kopstuk Dave Brailsford en was in maart nog op zijn verjaardag.

Simone Inzaghi (48 jaar/Internazionale)
Inzaghi maakte de afgelopen seizoenen naam als toptrainer bij Internazionale. De voormalige Italiaanse spits leidde de Milanezen afgelopen seizoen naar het kampioenschap in de Serie A. Ook won Inzaghi al twee keer de Coppa Italia met Inter, waar hij onlangs wel zijn contract verlengde tot medio 2026.

Kieran McKenna (38 jaar/Ipswich Town)
McKenna staat te boek als één van de grootste trainersbeloften in de Premier League. De jonge Noord-Ier maakt veel indruk bij Ipswich Town, dat hij in slechts 2,5 jaar tijd van de League One naar de Premier League leidde. Ondanks de geruchten bleef de Noord-Ier Ipswich afgelopen zomer trouw. McKenna kent United goed, aangezien hij er tussen 2016 en 2021 werkzaam was als jeugdtrainer.

Ruben Amorim (39 jaar/Sporting Portugal)
De naam van Amorim viel in de zomer al bij Liverpool, voordat de keuze op Arne Slot viel. Ook zou hij een kandidaat zijn bij Manchester City, mocht Pep Guardiola vertrekken. Nu lijkt hij één van de kanshebbers om Ten Hag op te volgen, nadat hij de afgelopen jaren aan de weg timmerde in Portugal. Sporting Portugal besloot in 2020 tien miljoen voor hem te betalen en kreeg geen spijt. In 2021 en 2024 werd de landstitel veroverd, na een droogte van negentien jaar.

Edin Terzic (41 jaar/clubloos)
Terzic leidde Borussia Dortmund afgelopen seizoen naar de Champions League-finale, maar hield het daarna voor gezien. Hij was eerder in de Premier League werkzaam als assistent van Slaven Bilic bij West Ham United. In 2017 keerde hij terug naar jeugdliefde Dortmund, waar hij vervolgens diende als assistent, interim-trainer, technisch manager en hoofdcoach. 

Xavi (44 jaar/clubloos)
Als opvolger van Ronald Koeman won Xavi onder meer La Liga in het seizoen 2022/2023. Toch brak FC Barcelona na een teleurstellend jaar met zijn clublegende, die zelf werd opgevolgd door Hansi Flick. De voormalig middenvelder zou één van de kandidaten zijn, waarmee de clubleiding van Manchester United inmiddels heeft gesproken. Wellicht volgt hij zijn leermeester Guardiola naar Engeland.

Zinedine Zidane (52 jaar/clubloos)
Over voormalige middenvelders van wereldklasse gesproken: Zidane zit al thuis op de bank sinds hij Real Madrid in 2021 voor de tweede keer verliet. De Fransman werd destijds al gelinkt aan United na het vertrek van Ole Gunnar Solskjaer. Zijn gebrekkige Engels zou een obstakel vormen, maar als trainer was Zidane wel uiterst succesvol met de Spaanse grootmacht. Hij leidde Real onder meer naar drie Champions League-titels op rij.

Massimiliano Allegri (57 jaar/clubloos)
Allegri heeft zijn sporen wel verdiend. De Italiaanse oefenmeester was met name succesvol bij Juventus, waarmee hij vijf keer op rij de Serie A won. Met name in Italiaanse media wordt Allegri getipt als kandidaat op Old Trafford. Niemand minder dan Sir Alex Ferguson zou gecharmeerd van Allegri zijn.

Michael Carrick (43 jaar/Middlesbrough)
Als speler heeft Carrick een grote staat van dienst bij Manchester United. De voormalig middenvelder was tussen 2006 en 2018 actief op Old Trafford. Hij diende vervolgens als assistent van José Mourinho en Solskjaer en zat zelfs drie wedstrijden als interim-manager op de bank. In 2022 ging Carrick aan de slag bij Middlesbrough, dat de afgelopen seizoenen respectievelijk als vierde en achtste eindigde in het Championship. 

Julian Nagelsmann (37 jaar/Duitsland)
In Engelse media wordt Nagelsmann als opvallende outsider gezien voor de vacante functie bij United. Aangezien niet geschoten altijd mis is, zouden The Mancunians een lijntje kunnen uitgooien naar de bondscoach van Duitsland. De ex-coach van RB Leipzig en Bayern München zou geliefd zijn vanwege zijn moderne aanpak. Hij ligt nog wel tot en met het WK 2026 vast bij de Duitse bond.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met onder meer de overwinning van Club Brugge tegen RSC Anderlecht, de sterke prestaties van Chery bij Royal Antwerp FC en de (potentiële) winnaar van de Gouden Bal. Dat en nog veel meer!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.