PSV wint van PEC Zwolle, doelpunt Bakayoko

PSV walst kinderlijk eenvoudig over PEC heen, invaller Bakayoko vindt het net

Vandaag om 21:21

PSV heeft zaterdagavond geen kind aan PEC Zwolle gehad. Vier dagen na het gelijke spel tegen Paris Saint-Germain in de Champions League werd PEC met ruime cijfers opzij gezet: 6-0. Matteo Dams speelde de gehele match bij PSV, Johan Bakayoko kwam als invaller het veld binnen in de 74e minuut.

Trainer Peter Bosz besloot zijn voorhoede om te gooien. Zo begonnen Luuk de Jong en Johan Bakayoko op de bank en startten Ricardo Pepi en Ivan Perisic. Al vanaf minuut één was het spelbeeld duidelijk: PSV domineerde, PEC kwam om tegen te houden. Daar slaagden de bezoekers slechts acht minuten in. In minuut negen was het namelijk al raak. Op aangeven van Ismael Saibari scoorde Pepi met een halve omhaal.

In de fase na de 1-0 vergat PSV de score uit te breiden. Na diverse goede mogelijkheden was het Noa Lang die op slag van rust de marge verdubbelde. De aanvaller, ook al tegen PSG trefzeker, werd de diepte ingestuurd en rondde koelbloedig af in de verre hoek. Om zijn nieuwe nummer Damage te promoten kreeg Lang een shirt waarop 9 + 1 stond in zijn handen, refererend aan de tekst 'je bent een 9 + 1 als mijn rugnummer'.

Nog in de eerste helft kreeg PEC een mokerslag te verwerken. Younes Namli mocht voortijdig de douche opzoeken na een charge op Saibari en dus moest PEC met tien man verder. De wedstrijd zat hierdoor al in het slot en als dat toch nog niet het geval was, maakte Malik Tillman direct na rust aan alle illusies een einde. Na een voorzet van Perisic kopte de Amerikaan raak.

Acht minuten na de goal van Tillman maakte Pepi op aangeven van Lang zijn tweede van de avond. Daarna bracht Bosz Armando Obispo, Isaac Babadi, Couhaib Driouech en Luuk de Jong en kregen onder meer Olivier Boscagli en Ryan Flamingo rust. Met nieuw elan dacht Pepi twintig minuten voor tijd zijn hattrick te completeren, maar in Zeist werd later besloten dat PEC-doelman Jasper Schendelaar de goal op zijn naam kreeg.

Aanvoerder De Jong had via de penaltystip - PEC maakte hands in het strafschopgebied - ook een goaltje mee kunnen pikken. De spits zag zijn penalty op de paal belanden en dus bleef de 6-0 aanvankelijk uit. Die viel twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd alsnog. Invaller Johan Bakayoko krikte zijn zelfvertrouwen op met een schuiver in de korte hoek.

Deze 6-0 is een evenaring van de grootste Eredivisie-zege ooit op PEC. Dat record stamt uit 2003. PSV is na tien competitiewedstrijden nog altijd foutloos. Met dertig punten en een doelsaldo van +28 wordt naaste belager FC Utrecht op een ruime achterstand gelaten.