Jeugdwerking Club Brugge steekt Anderlecht en Genk voor het eerst naar de kroon
Jarenlang stonden RSC Anderlecht en KRC Genk te boek als dé opleidingscentra van ons land, maar Club Brugge heeft een fikse inhaalbeweging gemaakt. In die mate zelfs dat de Pro League de regerende landskampioen voor het eerst heeft bekroond tot beste jeugdwerking van België. Dat is een mooie beloning voor een project van lange adem.
Elk jaar bepaalt de Pro League aan de hand van een heleboel parameters, zoals infrastructuur en doorgebroken spelers, welke opleiding op nummer één staat. Steevast gingen Anderlecht en Genk afwisselend met die prijs lopen, maar anno 2024 kleurt de troon voor het eerst blauw-en-zwart. Symbolischer kan haast niet, in een week waarin Club Brugge met zes jeugdproducten startte op KVC Westerlo en Kyriani Sabbe wist te scoren in San Siro in de Champions League.
Met exponenten als Maxim De Cuyper, Antonio Nusa en nu ook Joaquin Seys heeft Club overduidelijk stappen voorwaarts gezet. Het Nieuwsblad somt enkele factoren op die daartoe hebben bijgedragen. Eerst en vooral heeft Club Brugge enorm veel jeugdcoaches in dienst, die zich bovendien focussen op allerhande vlakken. Zo krijgen de spelertjes technische en dieetkundige ondersteuning, maar worden ze even goed begeleid door 'study coaches' om goede resultaten te halen op school.
Fysiek en evaluatie
Een belangrijke peiler waar Club tegenwoordig het verschil maakt met Anderlecht en Genk, is de fysieke opvolging van haar jeugdspelers. Zij worden tot in detail gescreend, onder meer op basis van voorspellingen van hun lichaamsbouw en lengte. Op die manier weet Blauw-Zwart ook laat-mature tieners uit de vijver te vissen. De club werkt met hen ook diepgaand aan de uitbouw van hun fysieke gestel.
Tot slot ligt de sleutel binnen The NEST op evaluatie. Elke jeugdspeler wordt bijzonder nauwlettend opgevolgd. De coördinatie tussen de verschillende leeftijdscategorieën is daarbij essentieel. De stafleden van de U18 tot en met de U23 zitten erg regelmatig met elkaar samen, om zoveel mogelijk informatie onderling uit te wisselen. Spelers schuiven ook geregeld door van de ene categorie naar de andere. Het is die drang naar 'hyperprofessionaliteit' die de Brugse academie nu tot de Belgische nummer één heeft gekatapulteerd.
Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.