Vanhaezebrouck schotelt Union oplossing voor: "Minder trappen"

Vanhaezebrouck heeft de oplossing voor droogte van Union: "Minder trappen"

Vandaag om 10:47

Het scoringsprobleem van Union Saint-Gilloise is nog niet opgelost, ook al had het in enkele oefenwedstrijden het grof geschut boven gehaald. Tegen KAA Gent bleef de vicekampioen nu al voor de zesde keer steken op een doelpuntenloos gelijkspel. De oplossing? 'Less is more', als het van Hein Vanhaezebrouck afhangt.

In zijn wekelijkse analyse voor Het Nieuwsblad focust de ex-trainer van Gent op de aanhoudende droogte bij Union. Ergens hoorde hij waaien dat de Brusselaars vaker op doel moeten schieten om meer te scoren, maar daar is Vanhaezebrouck het niet mee eens. Integendeel, de data tonen aan dat Union al vaker richting doel knalt dan voordien. "Hun spitsen schieten te snel", besluit Vanhaezebrouck dan ook.

En dus is zijn oplossing even contradictorisch als logisch. "Het zou misschien beter zijn minder naar doel te trappen en het beter uit te spelen", stelt hij. Vanhaezebrouck toont aan dat Union nog evenveel kansen krijgt als in de voorbije succesjaren (de xG is ongeveer gelijk), maar dat er veel minder ballen binnenvliegen. Een gebrek aan efficiëntie, met andere woorden.

Vanhaezebrouck vat het op eigen wijze samen. "Kortom: de vorige seizoenen hadden ze spelers die van niets iets maakten. Nu hebben ze spelers die van iets niets maken. Kwaliteit dus", luidt zijn conclusie. Dat betekent niet dat Sébastien Pocognoli bij de pakken moet blijven zitten. Ook efficiëntie valt immers te trainen, benadrukt Vanhaezebrouck, door regelmatig te focussen op positiespel voor doel en de juiste keuzes maken.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.