Refereeing Department ziet geen strafschop voor Club Brugge: "Het was niet intentioneel"

21 oktober om 20:55
Laatste update: 21 oktober om 23:39

Club Brugge won afgelopen weekend van KVC Westerlo, maar zal toch niet helemaal tevreden geweest zijn met scheidsrechter Nicholas Laforge en VAR Lothar D'Hondt. Een duidelijke fout op Romeo Vermant in het strafschopgebied werd niet gefloten, al oordeelt het Refereeing Department verrassend dat de VAR ook niet had moeten ingrijpen.

In het slot van de eerste helft haalde Westerlo-doelman Sinan Bolat Club Brugge-spits Vermant duidelijk neer in het strafschopgebied, waarna men bij Blauw-Zwart om een penalty claimde. Ook bij Tijd voor Voetbal en de lezers van VoetbalPrimeur.be waren duidelijk en maar liefst 78% gaf aan dat Club Brugge een strafschop had moeten krijgen.

Die kwam er echter niet. Scheidsrechter Laforge gaf geen penalty en ook de VAR greep niet in. Volgens Jonathan Lardot, technisch directeur bij het Refereeing Department, moest die ingreep er ook niet komen. "We zien inderdaad contact tussen de benen van Vermant en Bolat, maar de vraag is wie het contact veroorzaakt", geeft Lardot aan.

"We zien dat Vermant zich tussen de benen van Bolat gooit. Ja, Sinan Bolat heft het been op. Sommigen zullen zeggen dat hij dat doet om de aanvaller te laten vallen, anderen zeggen dat hij opnieuw wil rechtstaan om de bal te spelen", klinkt het. "We zien dat hij naar de bal kijkt en niet naar de aanvaller."

Lardot geeft dan ook verrassend aan dat de VAR niet moest tussenbeide komen. "Het was volgns ons niet intentioneel", geeft hij aan. "Als scheidsrechter Nicolas Laforge een strafschop had gegeven, zou de VAR niet tussengekomen zijn. Nu floot hij niet en omwille van de genoemde redenen, een gebrek aan duidelijkheid en de mogelijke interpretatie, vragen we aan de VAR om niet in te grijpen", besluit Lardot.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.