Vandenbempt is streng voor topclubs uit de JPL

Vandenbempt is streng: "De topclubs vind ik alles bij elkaar toch matig presteren"

Vandaag om 10:00
Laatste update: om 10:56

De Jupiler Pro League staat al enkele jaren te boek als de spannendste van Europa, maar deze jaargang overtreft het zich. Na elf speeldagen ligt er amper zes punten verschil tussen het nummer vijf en het nummer veertien. Ook Peter Vandenbempt stelt vast dat de kloof tussen de middenmoot en de top verwaarloosbaar klein is.

Als het van de journalist afhangt, ligt dat vooral aan de traditionele topploegen. Zij moeten hun niveau dringend opkrikken. "Een deel van de oorzaak is dat het merendeel van de topclubs geen constante in zijn prestaties krijgt, waardoor de goede middenmoters hen ook punten afsnoepen. De topclubs vind ik alles bij elkaar toch matig presteren", is Vandenbempt streng in zijn wekelijkse analyse bij Sporza.

De huidige stand omschrijft hij dan ook als een "vreemde situatie". Neem nu het voorbeeld van Standard Luik, momenteel negende in de rangschikking. De Rouches staan op amper twee puntjes van een virtueel ticket voor de Champions' Play-Off, maar hebben tegelijkertijd slechts vier stuks voorsprong op de rode streep. We zijn pas oktober en de spanning is al enorm. "Dat is geweldig stressen", vindt ook Vandenbempt. 

Er zijn nog andere statistieken om de "kamerbrede" spreidstand binnen de JPL aan te tonen. Enkel de huidige top-zes is niet gebuisd op haar rapport. Daarnaast is op KRC Genk en Royal Antwerp FC na geen enkele ploeg erin geslaagd om meer dan de helft van haar wedstrijden te winnen. Vooral de toppers moeten dus een tandje bijsteken, aldus Vandenbempt. Zo noemt hij de tweede helft tussen Union Saint-Gilloise en KAA Gent, toch twee van de grotere clubs uit de JPL, "armoe troef". Geen toeval dat de partij op 0-0 eindigde ...

Lees meer over:

Deel via