Tactische analyse Club Brugge-opponent AC Milan

Tactische analyse Club Brugge-opponent AC Milan: ‘Giroud wordt gemist’

22 oktober 2024 om 07:37
Update: 22 oktober 2024 om 07:37

Club Brugge staat dinsdagavond tegenover AC Milan in de Champions League. Blauw-Zwart neemt het in de derde speelronde van het miljardenbal op tegen de Italiaanse grootmacht. AC Milan staat op dit moment op de vierde plaats in de Italiaanse Serie A. Voor de confrontatie tussen Club Brugge en AC Milan deelt de huisanalist van VoetbalPrimeur.be een uitgebreide tactische analyse van AC Milan.

Vermoedelijke opstelling:

 

Ik kijk uit naar een spannende wedstrijd waarin AC Milan, naar mijn mening met de sterkste opstelling, zal aantreden in een GK-4-2-3-1 formatie. Ik verwacht dat ze het spel willen maken, met Abraham en Morata die de aanval zullen leiden vanaf het begin.

Daarnaast verwacht ik dat Gabbia, als hij volledig hersteld is van zijn blessure, ook van de partij is. Ze moeten het zonder Luka Jovic, Ismaël Bennacer, Alessandro Florenzi en kapitein Davide Calabria doen, die allemaal in de lappenmand zitten.

Opbouwfase:

AC Milan-manager Paulo Fonseca hanteert vaak een opbouw van achteruit wanneer zijn team de aanval opzet, waarbij doelman Mike Maignan actief betrokken wordt. Dit creëert een numeriek overwicht tegen teams die hoog druk zetten, wat Milan een strategisch voordeel geeft.

Fonseca's speelstijl is gebaseerd op korte passes en het uitlokken van druk. Wanneer een tegenstander hoog druk zet, worden ze gedwongen om man-op-man te dekken of ruimte weg te geven in het achterste derde deel van het veld. Hierdoor wordt het voor hen moeilijk om die verdedigende zone volledig onder controle te houden.

 

AC Milan bouwt op in een GK-2-5-3 formatie, waarbij doelman Maignan voor een numeriek overwicht zorgt in de opbouw van achteruit. Wat verder opvalt, is dat het team een ruit vormt op het middenveld (ze willen een overtal creëren op het middenveld 4vs3), terwijl beide flankverdedigers breed staan. Pulisic zakt regelmatig in om diep in het veld aanspeelbaar te zijn, wat het aanvalsspel dynamischer maakt.

Sterke punten:

Aanvallende acties van Theo Hernández: Theo creëert met zijn loopacties telkens een numeriek voordeel op het middenveld en is daarmee onvoorspelbaar. Soms komt hij naar het centrum om extra ondersteuning te bieden, terwijl hij op andere momenten met zijn aanvallende rushes een dreigende factor vormt. Dankzij zijn uitstekende voorzetten en eindpasses brengt hij veel gevaar in de aanval.

Een ander sterk punt van AC Milan is hun solide defensieve structuur. Het team is compact en speelt met een smalle dynamiek, waardoor het voor tegenstanders erg moeilijk is om verticaal op te bouwen met progressieve passes. AC Milan verdedigt vaak in een 4-2-4 formatie in een middelhoge blok, waarbij de linies dicht op elkaar staan en het veld smal wordt gehouden, wat het aanvallen voor de tegenstander bemoeilijkt.

Hier zie je veel speler rondom de bal in balverlies.

Pijnpunten:

- Compact spel heeft zijn pijnpunten wanneer niet alle spelers hun taken goed uitvoeren

Hier zie je hoe compact het team van Fonseca staat bij balverlies, met veel spelers rond de zone van de bal. Dit heeft echter ook zijn zwakke punten wanneer één of meerdere spelers verkeerd gepositioneerd zijn. In dit voorbeeld valt op dat er veel ruimte ontstaat doordat een verdedigende middenvelder besluit vooruit druk te zetten. Beide centrale verdedigers staan te ver uit elkaar, wat een vrije loopruimte opent voor de tegenstander.

 

Wirtz (Leverkusen) kiest hier het juiste moment om door de vrije ruimte achter de verdediging van AC Milan te duiken. Onderaan is te zien hoe de rechter vleugelverdediger probeert op te stappen om Boniface buitenspel te zetten. Kortom, de defensieve lijn was niet goed georganiseerd, en de centrale verdedigers stonden te ver uit elkaar.

 

Hier zie je het resultaat door het fout instappen van de vleugelverdediger. Hier kan Boniface gemakkelijk scoren in een leeg doel.

- Ruimte in de rug van de centrale middenvelders: Wanneer AC Milan druk voorwaarts zet, is er zeer veel ruimte in de rug van de centrale middenvelders

 

Hier ontvangt een speler van Fiorentina de bal vrij in het centrum van het veld en kan moeiteloos doordraaien. Er is duidelijk veel ruimte in de centrale as van het veld te zien.

- De linkse flank van AC Milan is vrij aanvallend ingesteld. Met Theo en Leao heeft AC Milan 2 spelers op dezelfde flank staan die zeer aanvallend denken. Daarnaast heeft Leao niet de mentaliteit om defensief direct om te schakelen.

Conclusie:

AC Milan speelde tegen de sterkere teams vaak in een laag blok, waarmee Fonseca de tegenstander wil verleiden om hoger druk te zetten. Dit creëert ruimte achter de verdediging, iets waar Maignan, met zijn uitstekende lange trap, optimaal gebruik van kan maken. Daarnaast beschikt Milan met Leao over een gevaarlijke speler die met zijn snelle aanvallende rushes tegenstanders pijn kan doen.

Het team zit nog in een opbouwfase, met wisselende prestaties en resultaten. Fonseca is nog zoekende, en het verlies van Giroud blijkt zwaarder te wegen dan aanvankelijk werd gedacht. Onder Pioli was Giroud cruciaal in de verbinding tussen middenveld en aanval. Zijn positionele spel haalde verdedigers uit positie, waardoor Milan met Pulisic en Leao de vrijgekomen ruimte kon benutten.

Fonseca heeft momenteel nog niet het juiste recept gevonden om zowel Leao als Pulisic in hun kracht te laten spelen.

Sleutelspelers: Pulisic, Leao, Reynders en Theo.

Beluister de nieuwste aflevering van Tijd voor Voetbal met het verlies van RSC Anderlecht tegen Beerschot, de jonkies bij Club Brugge en de derby's in de JPL!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.