Premier League: Leandro Trossard en Kevin De Bruyne volgen op Liverpool FC

Cruciale periode in Premier League: Trossard en De Bruyne volgen op Liverpool

16 oktober om 20:18
Laatste update: 16 oktober om 20:35

De internationale break brak heel even de suspense, maar VoetbalPrimeur.be bereidt je graag voor op een cruciale periode in de Engelse competitie. Kan Slot Liverpool loodsen door een tot de nok gevuld programma? Vangt Leandro Trossard de afwezigheid van Martin Ødegaard op bij Arsenal? En kan Pep Guardiola ook zonder Rodri de titel pakken? De meest bekeken competitie ter wereld is ondertussen alweer even op gang getrapt. Maar of de kaarten al voor een deel geschud zijn? Dat zal de komende periode blijken in de Premier League

VoetbalPrimeur.be trekt het kanaal over en geeft je de stand van zaken in de Engelse Premier League. We werpen een blik op de huidige top drie … Vorig seizoen werd er gesproken van een three horse race en ook dit seizoen zouden de drie hengsten van Liverpool FC, Arsenal FC en Manchester City weleens de plak kunnen zwaaien. 

Liverpool onder Slot
Bovenaan het klassement prijkt momenteel de ploeg van Arne Slot. De voormalige Feyenoorder heeft zijn start alvast niet gemist. Met een achttien op 21 schoten Slot en co meteen uit de startblokken. De thuisnederlaag tegen het Nottingham Forest van Matz Sels bleek - in een reeks met overwinningen tegen onder andere Manchester United (0-3) - tot nog toe een anomalie. Met slechts twee tegendoelpunten in zeven wedstrijden lijkt niet enkel de aanval van de scousers een angst bij de tegenstander in te boezemen. Slot roteert en maakt gebruik van de kwaliteit die in Anfield rondloopt. 

Voor aanvang van het seizoen werd er bij de supporters van de Reds vooral gevreesd voor het middenveld van Liverpool … Uiteindelijk greep Ryan Gravenberch met beide handen zijn kans en maakte hij zowat elk weekend indruk op vriend en vijand. Gravenberch kreeg het vertrouwen van Slot en fungeert momenteel als de nummer zes op het middenveld van de Reds. Of hij dat ook tegen kleppers als Chelsea, Arsenal en Manchester City kan, zal komende periode blijken. 

Het grootste verschil tussen de aanpak van Jürgen Klopp en die van Arne Slot ligt misschien wel in de rust die af en toe in het spel van Liverpool sluipt. Vorig seizoen bleek de ploeg van Klopp aan het einde van het seizoen leeg geperst te zijn. De onvoorwaardelijke energie die de Duitse manager elke wedstrijd van zijn spelers vroeg, heeft hen misschien wel de das omgedaan. Waar Slot tegen tegenstanders als Crystal Palace, Brentford en Bournemouth af en toe om rust vraagt met laterale ballen en een langere balcirculatie tout court, stond Klopp vorig seizoen langs de kant te schreeuwen om meer durf, directer spel en een agressieve pressing. 

We twijfelen eraan of de huidige kern van Liverpool onder Jürgen Klopp even fris aan deze cruciale periode zou beginnen. Wat wél duidelijk is, is dat de selectie van Liverpool – niet zozeer in kwaliteit, maar vooral in diepte – toch minder sterk is dan die van Arsenal en Manchester City. De wintertransferperiode zou dan ook een cruciaal moment kunnen worden voor Slot dit seizoen.

De Bruyne zonder Rodri
Manchester City bereidt zich ook voor op een cruciale fase van het seizoen, nu de internationale break voorbij is en de Premier League hervat wordt. Na een solide start met vijf overwinningen en twee gelijke spelen in de eerste zeven wedstrijden, ligt de focus van Pep Guardiola opnieuw op het binnenhalen van een vijfde opeenvolgende titel. Aan de start van het seizoen waren de Citizens topfavoriet voor de eindoverwinning in de Premier League en dat zijn ze nu nog steeds. Op een tweede plek in het klassement, maar het is duidelijk dat niet alles vlekkeloos verloopt bij de regerende kampioen.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.

Eén van de grootste uitdagingen waar Guardiola voor staat, is de blessure van Rodri. De Spanjaard is de motor op het middenveld en zijn afwezigheid laat een toch groot gat achter in het team. Een mogelijke oplossing? Het inzetten van John Stones op het middenveld, zoals hij eerder deed in een hybride rol tijdens de Champions League-finale van 2023. Guardiola heeft vaker laten zien dat hij creatieve oplossingen vindt voor onverwachte problemen, maar de vraag blijft hoe effectief dit zal zijn op de lange termijn.

En dan is er Erling Haaland. Na een bliksemstart met tien doelpunten in vijf wedstrijden, is de Noorse spits de laatste twee wedstrijden droog gebleven. Voor een team dat zelden de nul houdt – slechts één keer dit seizoen – zijn Haalands doelpunten van levensbelang. Guardiola zal manieren moeten vinden om zijn ploeg weer beter te laten functioneren rondom de spits, zodat hij opnieuw de netten laat trillen. De topspits heeft alvast getoond dat hij klaar is om er bij City opnieuw een hoop binnen te knallen. Haaland is na deze interlandperiode de topschutter aller tijden bij de Noorse nationale ploeg. Tegen Slovenië wist Haaland er twee binnen te leggen. 

Al met al staat Guardiola voor een aantal tactische uitdagingen. Maar zoals zo vaak, zal zijn genialiteit als coach en de diepte van zijn selectie bepalen of Manchester City aan het einde van het seizoen opnieuw met zilverwerk in handen staat.

Trossard start bij Arsenal
Leandro Trossard en co staan momenteel op de derde plek in het klassement. De club uit Londen heeft een minder doelpuntensaldo dan Manchester City en staat één puntje achter op de nummer één in de stand. Met een stevige zeventien op 21 heeft ook Arsenal haar start niet gemist. The Gunners overleefden een tweeluik op Tottenham (0-1 winst) en Manchester City (2-2 gelijkspel) en wonnen ook al op het veld van Aston Villa (0-2). 

De start van het seizoen voor Arsenal is er toch één van gemengde gevoelens. Hoewel de resultaten op papier positief zijn – nog geen enkele nederlaag in de Premier League en een gelijkspel tegen Manchester City – schuilt er onder de oppervlakte misschien wel meer onzekerheid dan je zou verwachten.

In een tijd waar statistieken ons om de oren worden gesmeten, is er eentje die ons bij Arsenal toch is bijgebleven. Voor oktober leverde geen van hun Premier League-wedstrijden een xG-verschil van meer dan +1 op, iets wat concurrenten als Liverpool en Manchester City meerdere keren hebben laten zien dit seizoen. Arsenal had voor oktober zelfs een negatief saldo als het gaat over xG-against. Dit betekent dat ze meer kansen hebben weggegeven dan ze zelf hebben gecreëerd, iets wat op termijn vaak tegen een ploeg gaat werken. Dat bewees de statistiek al vaker …

Toch moeten we deze statistiek niet te serieus nemen. Declan Rice en Martin Ødegaard, sleutelspelers op het middenveld, hebben al grote delen van het seizoen gemist. Daarnaast speelde Arsenal grote delen van de wedstrijden tegen Brighton en Manchester City met een man minder door rode kaarten. Dat ze ondanks deze uitdagingen nog steeds meedoen aan de top, toont de veerkracht van het team. Misschien moeten we dan gewoon beter teruggrijpen naar de statistiek die er het meest om doet: het klassement.