Het einde van Fredberg bij Anderlecht? "Er valt hem toch weinig te verwijten"

Vandaag om 17:00

RSC Anderlecht koos ervoor om David Hubert dan toch aan te stellen als de nieuwe hoofdtrainer en niet voor de namen van Jesper Fredberg te kiezen. Een opvallende wending bij paars-wit, waar Fredberg steeds meer kritiek krijgt. Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, bespreekt die wending.

Na het ontslag van Fredberg-vriend Brian Riemer ging men bij Anderlecht op zoek naar een nieuwe coach. Onder andere Mark van Bommel, Vladimir Ivic en vooral Ryan Mason werden door Fredberg naar voren geschoven als kandidaat-trainers. Die laatste naam zorgde toch voor flink wat kritiek bij de eigen achterban, waarna 'niet-uitvoerend' voorzitter Wouter Vandenhaute ingreep en besloot om toch voor Hubert te kiezen.

"Fredberg lijkt nog weinig krediet te hebben", begint redacteur Michiel Vercauteren. "Dat zie je in deze beslissing helemaal terug en dat is misschien wel het begin van zijn einde bij Anderlecht", vreest Vercauteren. Voor redacteur Vincent Haegeman alleszins een opvallende evolutie. "Op slechts een half jaar tijd is de perceptie rond hem helemaal veranderd", oordeelt hij.

"In de zomer van 2023 kreeg hij nog alle lof na de transferperiode", gaat hij verder. "Maar de frustratie op de persoon Riemer heeft volgens mij vooral ook afgestraald op Fredberg. Maar dat hij nu alle kritiek krijgt, terwijl het toch vooral Riemer en niet Fredberg was die verantwoordelijk was voor het spel en de resultaten", klinkt het.

Dat Fredberg ook kritiek krijgt voor de voorbije transferperiode, is volgens Vercauteren toch niet helemaal correct. "Zo slecht was die transferperiode toch niet", geeft Vercauteren aan. "Al zeker niet als je kijkt naar de middelen die hij deze zomer had. Er valt hem weinig te verwijten", aldus Vercauteren.

Hubert krijgt zijn kans
Uiteindelijk besloot men bij Anderlecht toch om enigszins in te gaan tegen Fredberg en te kiezen voor Hubert als nieuwe trainer. "Anderlecht heeft weinig te verliezen door Hubert een kans te geven", vindt Vercauteren. "Als je een jonge coach een kans wil geven, dan was Hubert de juiste keuze", klinkt het.

Ook voor Haegeman was de keuze voor Hubert de juiste. "Als je alternatief Mason is, begrijp ik wel volledig dat Anderlecht voor Hubert gaat. Mason is een nog grotere gok dan Hubert. Een volstrekt logische keuze", oordeelt Haegeman.

Al vindt hij het ook opvallend dat Anderlecht uiteindelijk misschiel wel gedwongen moest kiezen voor een jongere coach zonder ervaring. "Het instituut Anderlecht lijkt zodanig gezakt te zijn dat het geen enkele aansprekende naam meer naar Brussel kan lokken. Dat is toch een teken aan de wand", besluit hij.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.