Dumfries helpt Nederland aan punt tegen Hongarije

Dumfries redt punt voor Nederland tegen Hongarije na rode kaart Van Dijk

11 oktober om 22:42

    Het Nederlands elftal heeft een punt overgehouden aan het bezoek aan Hongarije in de Nations League. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman speelde vooral voor rust een moeizame wedstrijd, maar na een rode kaart voor Virgil van Dijk werd het alsnog 1-1. Denzel Dumfries maakte het doelpunt.

    Een fris Oranje maakte vorige maand indruk tegen Bosnië en Herzegovina en Duitsland. In de Puskás Arena in Boedapest ging het een stuk moeizamer. Dat kwam niet in de laatste plaats door Hongarije, dat voor eigen publiek een muur optrok. Nederland had veelvuldig het balbezit, maar had moeite om gevaarlijk te worden. Reijnders probeerde het na een kwartier, maar hij stuitte op doelman Dénes Dibusz.

    De eerste echt grote kans was zelfs voor het gastland. Een door Liverpool-middenvelder Dominik Szoboszlai slim genomen vrije trap kwam bij Roland Sallai, die de buitenkant van de paal raakte. Pas na een halfuur wist Oranje daar iets tegenover te stellen. De poging van Reijnders miste echter kracht. Diezelfde Reijnders raakte niet veel later de bal kwijt op het middenveld. De Hongaren kwamen er snel uit en na de voorzet van Zsolt Nagy stond Roland Sallai helemaal vrij bij de tweede paal: 1-0. 

    Die tussenstand toonde de onmacht van Oranje, dat in een laag tempo speelde en inspiratieloos oogde. Toch was er voor rust nog één kans om op gelijke hoogte te komen. Nederland kreeg een indirecte vrije trap na een onjuist genomen doeltrap door een Hongaarse speler. De poging van Cody Gakpo smoorde echter in het kluit aan Hongaarse benen.

    In de tweede helft toonde Nederland beterschap. Beetje bij beetje werd de druk opgevoerd, maar twee kopballen van Stefan de Vrij leverden geen succes op. Reijnders schoot op zijn beurt voorlangs. Met Brian Brobbey, Donyell Malen en Guus Til als invallers leek Oranje zich in het laatste kwartier op te maken voor een slotoffensief. De Ajax-spits kreeg ook meteen een enorme kans. Gakpo gaf de bal perfect voor, maar hij kopte naast.

    Een gelijkmaker hing in de lucht, maar vervolgens kreeg Oranje een forse tegenvaller te verwerken. Virgil van Dijk kreeg in een tijdsbestek van twee minuten twee gele kaarten en kon gaan douchen. Koeman bracht Matthijs de Ligt voor Xavi Simons, maar met tien man wist het Nederlands elftal toch nog toe te slaan. Weer gaf Gakpo gevaarlijk voor en Denzel Dumfries werkte wel binnen: 1-1.

    Gezien het ondertal nam Nederland daarna genoegen met het punt. Oranje staat nu tweede in de groep met vijf punten, twee minder dan koploper Duitsland. Hongarije heeft twee punten.