Intrede 3D-buitenspellijn past in 'datarevolutie' Pro League

Pro League zet volop in op datarevolutie: "Nooit de grootste, dan maar de slimste"

Vandaag om 10:38
Laatste update: om 11:52

De Pro League is hard van plan om het Belgische voetbal tot toonbeeld van moderniteit te verheffen. Dinsdag raakte al bekend dat buitenspel in de Jupiler Pro League vanaf het voorjaar van 2025 met een 3D-muur zal worden bepaald, zoals dat tot nu toe enkel in de Champions League en de Premier League gebeurt. De vernieuwingsdrang gaat echter veel verder. 

De Pro League heeft namelijk als doel om een ware 'datarevolutie' door te voeren, zo omschrijft Het Laatste Nieuws het. Onder het motto 'meten is weten' zal de komende jaren volop ingezet worden op dataverzameling. Er komt één centraal systeem waar alle informatie binnenstroomt. En met 'alle' bedoelt men echt 'alle': van de U13 over de vrouwencompetitie tot aan de hoogste klasse bij de mannen. 

Dat centrale datapunt moet iedereen binnen het Belgische voetbal in staat stellen om stappen voorwaarts te zetten. Immers krijgen alle clubs toegang tot die data. Dat zal ploegen en trainers ten goede komen, maar ook de individuele ontwikkeling van jonge talenten bevorderen. Pro League heeft zich laten inspireren door Spanje, waar al iets gelijkaardigs gebeurt.

Ook als tv-kijker zal je die toename aan data voelen. Zo zullen er tijdens de uitzendingen nog meer statistieken in beeld verschijnen, zelfs live in volle actie. Naar verluidt valt het kostenplaatje best mee. De strategie van de Pro League is glashelder. "We zijn niet de grootste en zullen dat nooit worden. Dus moeten we proberen de slimste te zijn", verduidelijkt Lorin Parys.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.