Pion buiten Europa mogelijk dubbel zo duur voor Club Brugge als voor Standard

‘Speler buiten Europa mogelijk dubbel zo duur voor Club Brugge als voor Standard’

Vandaag om 11:17
Laatste update: om 12:34

De Vlaamse regering is van plan om het minimumloon van niet-Europese sporters te verhogen naar méér dan 100.000 euro. Aan de andere kant is Wallonië van plan om het minimumloon te halveren, weet Het Laatste Nieuws. Dit kan als voorbeeld betekenen dat Club Brugge straks dubbel zo veel betaalt aan een niet-Europese-speler als Standard.

In het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering staat dat er voorrang wordt gegeven aan eigen jongeren en het maximaliseren van speelkansen voor de eigen jeugd. Hierdoor wordt het moeilijker om een goedkope buitenlander naar Vlaanderen te halen. Het idee is om talent van eigen bodem meer kans te geven.

De maatregel van de nieuwe regering lijkt vooral het voetbal te gaan viseren. Het gemiddelde jaarloon van een voetballer in de Jupiler Pro League bedraagt op dit moment 253.000 euro. De Pro League noemt zichzelf een opleidingscompetitie met een gemiddelde leeftijd van 25,3 jaar. Jonge talenten worden veelvuldig vanuit de Jupiler Pro League doorverkocht naar de grotere Europese competities.

Sport is gewestelijke materie. Wanneer de Vlaamse regering het moeilijker maakt om buitenlandse voetballers te werven, maar deze wet volgt niet in Brussel en Wallonië, dan ontstaat er een concurrentieel nadeel. De te dure niet-Europese-spelers zouden voor een veel lager loon kunnen tekenen bij Standard of RWDM.

Deze nieuwe maatregel lijkt op dinsdag doorgevoerd te gaan worden. Waar in Vlaanderen de minimumlonen gaan stijgen naar meer dan 100.000 euro, zullen de lonen in Wallonie halveren. In Wallonie daalt het minimuloon van 98.356 euro naar 50.310 euro. De Waalse regering wordt geleid door Georges-Louis Bouchez. Behalve voorzitter van zijn partij is hij ook voorzitter van Francs Borains.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.