Ook in de Jupiler Pro League komt er een 3D-buitenspelmuur

‘Pro League vernieuwt, krijgen ook in Jupiler Pro League 3D-buitenspelmuur’

Vandaag om 07:47

De Pro League gaat investeren in semiautomatische off-side technologie (SAOT). Hierdoor moeten discussies over buitenspel vanaf het voorjaar van 2025 (grotendeels) verleden tijd zijn, meldt Het Belang van Limburg.

De techniek wordt op dit moment toegepast in de Champions League. Daar kost het minder lang voor de arbitrage om een beslissing te maken rondom buitenspel. In de Jupiler Pro League moet er nu nog handmatig een lijn worden getrokken.

De Pro League gaat in zee met Genius Sports. Dit is een Engels bedrijf waar ook de Premier League mee samenwerkt. Op basis van artificiële intelligentie wordt het precieze moment van passen geselecteerd en vervolgens wordt automatisch een 3D-muur opgetrokken. Deze muur zal zichtbaar zijn voor de VAR, maar ook voor de kijker in het stadion en thuis.

De Premier League was van plan om dezelfde 3D muur deze maand nog te starten in de competitie. Door een aantal bijkomende tests is dit uitgesteld naar het voorjaar van 2025. Na de Premier League wordt de Pro League de eerste nationale competitie met een semiautomatisch buitenspelsysteem.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.