Analyse: Doorgaan met Hubert of niet? Zo staat de interim ervoor bij Anderlecht

Analyse: Doorgaan met Hubert of niet? Zo staat de interim ervoor bij Anderlecht

7 oktober om 21:35
Laatste update: 7 oktober om 21:53

RSC Anderlecht kan met een goed gevoel de interlandperiode induiken. Het won de voorbije dagen van Real Sociedad en Standard. David Hubert mag voor de zeges de pluimen op de hoed steken. Maar zal Hubert bij de hervatting van de Jupiler Pro League nog altijd de trainer van Anderlecht zijn? VoetbalPrimeur.be zet op een rij wat pleit in het voordeel en wat in het nadeel van Hubert.

De resultaten
Je kan draaien of keren hoe je het wil. Een trainer wordt uiteindelijk afgerekend op zijn resultaten in combinatie met het geleverde spel. Hubert stond nu vijf keer langs de lijn bij paars-wit. In zijn openingsmatch tegen Charleroi (1-1) had hij duidelijk te weinig tijd gehad om het Riemer-voetbal uit het Lotto Park te weren. Daarna volgde in de competitie een 1-1 gelijkspel tegen Dender en een ruime 3-0 zege tegen Standard. Europees werd er thuis met 2-1 gewonnen van Ferencváros en met 1-2 van Real Sociedad. Vooral door de zege tegen de Spanjaarden gaf Hubert zijn visitekaartje af. Komt daarbij dat hij het goede van in Spanje wist door te trekken tegen Standard. Het lijkt of de interim na een tweetal weken naar zijn hand kon zetten. Door de laatste twee zeges heeft Hubert het Anderlecht-bestuur redenen gegeven om minstens te overwegen langer met hem door te gaan. Is het voetbal al van het allerhoogste niveau? Nee, dat zeker niet. Maar de problemen die de Anderlecht-kern had zijn er nog steeds en veranderen niet als er plots een andere trainer komt. 

De kaart Stroeykens
'Anderlecht heeft te veel oude spelers en geen kapitaal meer in de ploeg', is een citaat dat dit seizoen regelmatig opdook als het over Anderlecht ging. Toch is er een speler in de groep die mogelijk ooit veel geld kan opleveren, Mario Stroeykens. Hubert maakte de middenvelder meteen belangrijk. Stroeykens mag onder Hubert opteren in het centrum. Yari Verschaeren is verbannen naar de flank. Stroeykens bedankte meteen voor het vertrouwen. In drie van de vijf matchen onder Hubert was Stroeykens betrokken bij een doelpunt. Tegen Standard was hij de absolute uitblinker.

Zinvolle teksten en kalmte
Onder Hubert was zeker niet alles rozengeur en maneschijn. Wie dat ook door heeft, is … Hubert zelf. In tegenstelling tot Riemer is plots niet alles meer "amazing" en "great" bij Anderlecht. Het is een verademing om naar te luisteren. Hubert blijft ook rustig onder zijn eigen positie. Hij blijft kalm onder de huidige omstandigheden en dat siert hem. Ook langs de lijn heeft Anderlecht iemand staan die niet constant staat te schreeuwen en met zijn armen te zwaaien. Voorlopig houdt Hubert zichzelf onder controle. Toen Anderlecht met tien man kwam te staan tegen Ferencvaros begon hij niet te panikeren, maar zijn ploeg bij te sturen.

Doorstroming van de jeugd
Twee jaar geleden haalde Anderlecht Hubert nog in huis als speler. Als ervaren man moest hij toen de jonkies van RSCA Futures begeleiden. Een rol die hem op het lijf was geschreven. Na één seizoen groeide hij door tot de assistent van de Futures en voor hij overnam als trainer van de A-ploeg was hij aan de slag als trainer van de U18. Hubert heeft dus met zijn eigen ogen gezien welke talenten er op Neerpede zijn en wie mogelijk klaar is voor de volgende stap. Ondertussen profiteerde Anderlecht al van die kennis, want Tristan Degreef is plots meer dan kernaanvulling.

Niet weer een assistent verliezen
Anderlecht wisselde de voorbije seizoenen regelmatig van trainer. Telkens werd een assistent of iemand met een belangrijke rol binnen de club aangeduid als vervanger. Wanneer de effectieve trainerswissel er dan kwam; verdween de interim stilletjes uit beeld. En ondertussen zijn mannen zoals Nicolas Frutos, Jonas De Roeck en Robin Veldman niet meer actief in het Lotto Park. Zonde. 

Beschikbaar materiaal
Toen Anderlecht Riemer ontsloeg, bracht VoetbalPrimeur.be een overzicht met transfervrije trainers. Van de meeste namen werden de supporters niet meteen warm. De trainers die nu zonder club zitten, spreken niet echt aan. Mogelijk moet Anderlecht dus ergens een trainer gaan wegplukken. Dat kost opnieuw geld plus een aanpassingsperiode. Een nieuwe naam zou een derde start van het seizoen betekenen en we zijn pas oktober.

Onervarenheid
Tot slot moeten we aanstippen dat Hubert nog weinig ervaring heeft. De wittebroodsweken waren aardig, maar blijven niet duren. Op zijn 36e staat Hubert nu voor het eerst voor een A-kern. Eigenlijk moet hij nog alles ontdekken en alle beginnersfouten maken. Het is afwachten hoe Anderlecht in dit verhaal staat, want voor de rest lijkt doorgaan met Hubert meer voordelen dan nadelen te hebben.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.