Antwerp topt alle lijstjes in de JPL

Antwerp topt alle lijstjes: beste aanval, defensie, schutter én aangever

Vandaag om 15:46
Laatste update: om 16:02

Als de interlandperiode voor één ploeg ongelegen komt, zal het wel voor Royal Antwerp FC zijn. Stamnummer Eén dendert de laatste weken vlotjes door de Jupiler Pro League, met de recente 12 op 12 als bewijsstuk. De 3-0-zege tegen Cercle Brugge heeft de ploeg van Jonas De Roeck geen windeieren gelegd, want in één klap prijkt in zowat elk lijstje een Antwerpse naam bovenaan. VoetbalPrimeur.be overloopt enkele statistieken.

Dankzij haar knappe tussenspurt staat Antwerp begin oktober op de tweede plaats in de Jupiler Pro League, op amper drie punten van koploper KRC Genk. Uiteraard is dat het belangrijkste klassement om in de gaten te houden, maar zowat alle andere nevenlijstjes kleuren dezer dagen rood-en-wit. Zo heeft Antwerp zich op het vlak van gemaakte doelpunten op gelijke hoogte gehesen met Genk, dat dit weekend slechts één keer raak schoot in Kortrijk (2-1). Beide ploegen mochten nu al 21 maal juichen. Enkel KVC Westerlo heeft de kaap van de twintig ook al overschreden.

In Deurne-Noord mag men zich niet enkel de beste aanval van het land noemen, maar ook de meest solide verdediging. Amper zeven doelpunten slikte Senne Lammens tot dusver. Dat is er eentje minder dan RSC Anderlecht, Standard Luik en Union Saint-Gilloise. Opvallend is dat die laatste twee toch pas in de rechterkolom terug te vinden zijn, ondanks hun puike afweergordels dus. Enkel in de clean-sheet-stand mag Antwerp de vlag nog niet hijsen. Daar bleven Mathieu Epolo en Anthony Moris nog één keer vaker ongeslagen dan Lammens, als we zijn prestatie in de gestaakte derby tegen K. Beerschot V.A. meerekenen (wat de Pro League voor alle duidelijkheid niet doet).

Hup, Holland, hup
Als het team draait, dan varen de spelers daar individueel ook wel bij. Vraag dat maar aan Tjaronn Chery. Tegen Cercle joeg de zomeraanwinst al zijn zesde treffer van het seizoen tegen de touwen. Daardoor is hij op gelijke hoogte gekomen met Tolu Arokodare en Daan Heymans. Officieel staan die laatste twee wel nog boven de Nederlander, omdat zij vaker scoorden buitenshuis. Vijf van zijn zes doelpunten maakte Chery op de Bosuil.

En sinds zondag levert Antwerp ook de (gedeelde) assistenkoning af. Vincent Janssen zette tegen Cercle tot twee keer toe een ploeggenoot op weg naar een doelpunt. Zo staat zijn teller nu al op vijf beslissende passes, evenveel als Franck Surdez (KAA Gent). Het oranje bloed doet het hartje van The Great Old ontegensprekelijk sneller slaan. Heel wat Antwerp-spelers zullen de komende dagen staan popelen om er na de break weer volop in te vliegen. Eerste opdracht: een bezoek aan OH Leuven.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.