Tactische analyse van Club Brugge-opponent Sturm Graz in Champions League

Tactische analyse van Club Brugge-opponent Sturm Graz: ‘Profiteren van desorganisatie’

2 oktober 2024 om 07:45
Update: 2 oktober 2024 om 07:45

Club Brugge staat woensdagavond tegenover Sturm Graz in de Champions League. In de tweede speelronde van de competitiefase van de Champions League gaat Blauw-Zwart op bezoek in Oostenrijk. De Oostenrijkse kampioen gaat ook dit seizoen aan de leiding in de Oostenrijkse Bundesliga. Voor de ontmoeting met Club Brugge deelt de huisanalist van VoetbalPrimeur.be een uitgebreide tactische analyse van Sturm Graz.

Vermoedelijke opstelling:

Christian Ilzer formatie (GK-4-4-2 Diamant, ook wel ‘ruit op het middenveld genoemd’)

Christian Ilzer speelt doorgaans met een duidelijke GK-4-4-2-diamantformatie. Deze opstelling verandert regelmatig tijdens aanvallende acties en in de pressingfase. Door de smalle formatie zijn de vleugelverdedigers van cruciaal belang; zij schuiven naar voren om voor de benodigde breedte te zorgen en fungeren daarbij bijna als vleugelaanvallers wanneer Sturm Graz in balbezit is. Veel van de aanvallende dreiging komt dan ook via de flanken, waar de vleugelverdedigers een sleutelrol spelen, vooral bij het geduldig opbouwen van aanvallen.

Het centrale kwartet blijft doorgaans compact in het midden van het veld, terwijl de vleugelverdedigers (zoals eerder aangehaald) opkomen om voor breedte te zorgen. Het aanvalsduo van Sturm Graz beweegt intussen voortdurend en staat niet statisch naast elkaar, waardoor ze de verdediging van de tegenstander continu onder druk zetten.

Bij Sturm Graz is het gebruikelijk dat de vleugelverdedigers combineren met de 'positie 10' of een brede centrale middenvelder, omdat zij vaak veel ruimte hebben om de bal vroeg te ontvangen. Door de nabijheid en constante beweging van de centrale middenvelders komt er meestal iemand vrij als ideale optie voor een progressieve pass naar de baldrager op de flank.

Opvallend is dat Ilzer's teams niet gericht zijn op balbezit dominantie. In plaats daarvan focussen ze op het snel heroveren van de bal na balverlies in aanvallende zones. Ze proberen de tegenstander onder druk te zetten om fouten af te dwingen, wat de ploeg in staat stelt snel en effectief om te schakelen naar de aanval. Door de diamantformatie en het hoge druk zetten creëert Sturm Graz vaak een numeriek overwicht op het middenveld, waardoor het voor tegenstanders moeilijk wordt om door hun pressing heen te spelen.

Opbouwfase:
Ilzer kiest voor een snelle, verticale speelstijl. Hoewel de bal nog steeds kort wordt rondgespeeld vanaf de keeper, verandert de ruitformatie in deze fase naar een GK-4-2-2-2. Hierbij zakken de twee centrale middenvelders terug om net voor de verdediging te spelen. Dit houdt de tegenstander smal en creëert ruimte aan de zijkanten voor de opkomende vleugelverdedigers. Dit is een cruciaal onderdeel van Ilzer's aanvalsspel: snel, direct en met veel nadruk op de vleugels, waar de verdedigers bijna als aanvallers fungeren.

 

Door deze smalle opstelling in de opbouw dwingt Sturm Graz de tegenstander naar het centrum, waardoor ze een numeriek voordeel op het middenveld behouden. Hierdoor krijgen de vleugelverdedigers de ruimte om op te stomen en kan het team via hen de aanval opzetten.

Ilzer wil dat zijn team voortdurend aanvallende kansen creëert, waarbij vaak zeven of acht spelers naar voren trekken zodra Sturm Graz in balbezit is. De vleugelverdedigers zorgen voor de breedte, waardoor de buitenspelers in de diamantformatie centraal blijven en tussen de linies op zoek gaan naar openingen om de bal te ontvangen en gevaarlijk te worden.

 

Sterke punten:

- Counterpressing (“Gegenpressing”):

Ilzer's effectieve counterpress was vorig seizoen cruciaal voor het succes van zijn team. Gegenpressing draait om vier belangrijke punten:

01. Man georiënteerd: Tegenstanders dichtbij de bal snel dekken om passopties te blokkeren.

02. Bal georiënteerd: Direct op de bal jagen, ongeacht de positie van tegenstanders.

03. Passlijn georiënteerd: Passlijnen naar vrijstaande tegenstanders afschermen.

04. Omgeving georiënteerd: Zowel druk zetten op de bal als omliggende tegenstanders in de gaten houden.

De 4-4-2 Diamant formatie mist breedte, waardoor tegenstanders via de flanken kunnen uitbreken en een numeriek overwicht tegen de backs kunnen creëren. Om de flanken te bezetten, moeten spelers uit hun positie komen, wat slimme, veelzijdige spelers met een goed uithoudingsvermogen vereist. Daarnaast kunnen de middenvelders soms passlijnen blokkeren, waardoor de aanval vaak beperkt is tot lange ballen of passes naar de flanken voor de spitsen om achteraan te jagen.

William Bøving
Bøving is een creatieve en veelzijdige speler die uitblinkt als schaduwspits en Wide Playmaker. Hij creëert slimme passes en schiet vaak verrassend van buiten het strafschopgebied. In de ‘Half-spaces’ benut hij zijn creativiteit om kansen te scheppen, vooral vanuit centrale zones. Zijn verfijnde techniek, nauwkeurige passing en inzet in zowel aanval als verdediging maken hem tot een complete speler. Bøving is een speler om zeker in de gaten te houden.

Pijnpunten:

- Veel ruimtes in de rug van de flankverdedigers:

Doordat beide flankverdedigers vrij aanvallend spelen, laten ze veel ruimte in de rug. Wanneer Club Brugge door deze gegenpressing kan spelen, ligt er veel ruimte op de flank. Club Brugge moet voldoende kwaliteit hebben om dit uit te spelen. Spelers als Skov Olsen en Tzolis moeten in staat zijn om hier gebruik van te maken.

- Moeite met flankvoorzetten en duels in de eigen 16-meter:

De verdediging van Sturm Graz heeft problemen met flankvoorzetten, zeker als ze vanuit de diepte worden getrapt. Gustav Nilsson is de ideale target.

Een voorbeeld waar Sturm Graz kwetsbaar kan zijn: Nilsson houdt beide centrale verdedigers (CV) bezig, terwijl Vanaken infiltreert in de 16-meter van de tegenstander. Een vroege voorzet naar Vanaken in de rug van de verste centrale verdediger zou zeker kansen kunnen opleveren.

Conclusie:
Sturm Graz onder Christian Ilzer focust niet op dominant balbezit, maar op snelle omschakelingen. Hun aanvallen beginnen vaak met het effectieve counterpressing-systeem van Ilzer. De coach wil dat zijn team in deze momenten de bal snel vooruit speelt met één-twee combinaties, om te profiteren van een ongeorganiseerde tegenstander.

Opvallend is de aanwezigheid van de Belgische verdediger Dimitri Lavaleé, bekend van zijn tijd bij Standard, STVV en KV Mechelen. Ook de Nederlandse doelman Kjell Scherpen heeft een verleden in de Jupiler Pro League. In 2022 werd hij door Brighton uitgeleend aan KV Oostende, waar hij slechts 7 wedstrijden speelde, 12 doelpunten incasseerde en in 2 wedstrijden de nul hield.