Geprikkelde Leko weerlegt kritiek op verdedigende aanpak

Geprikkelde Leko weerlegt kritiek: "Heb je gezien hoe Arsenal verdedigde?"

Vandaag om 15:37

Standard Luik ging op speeldag 9 met 1-2 onderuit tegen KVC Westerlo. Dat overkwam De Rouches dit seizoen nog niet al te vaak, vooral dankzij de ijzersterke afweergordel. Met zes clean sheets uit negen blijven ze bij de verdedigende top van Europa horen. Het stoort Ivan Leko wel dat daar zoveel om te doen is.

Toegegeven, het moet onnatuurlijk aanvoelen voor Leko, die toch te boek staat als een offensief ingestelde trainer. Gezien het huidige spelersmateriaal bij Standard heeft de Kroaat het geweer echter van schouder veranderd. Hier en daar klinkt het dat het stilaan wel wat meer mag zijn. Leko krijgt het op zijn heupen van dat verhaal over het ultradefensieve Standard. "Er is geen enkele coach in Europa die geen clean sheets wil", laat hij optekenen bij Het Laatste Nieuws.

"Niemand start zijn gameplan zonder een sterke defensieve organisatie." Leko haalt een recent voorbeeld aan uit de Premier League. "Heb je gezien hoe Arsenal verdedigde op Manchester City vorig weekend? Ik denk niet dat er iemand tegen Arteta na de match zei: ‘My friend, je hebt te veel verdedigd.’" Conclusie: het gaat erom resultaten te boeken. Of dat dan met aanvallend of verdedigend voetbal gebeurt, is in de ogen van Leko bijzaak.

Komend weekend zal geen enkele Rouche klagen mocht Standard nog eens de nul houden. Dan treffen de Luikenaars namelijk de aartsrivalen van RSC Anderlecht.