Chery en co hoeven niet te balen, Lammens wel

Wel een doelpunt extra, schutters ontsnappen, maar geen clean sheet voor Antwerp

Vandaag om 15:20
Laatste update: om 15:34

Op verzoek van K. Beerschot V.A. zal de gestaakte stadsderby niet hervat worden, waardoor Royal Antwerp FC een 5-0-forfaitzege mag bijschrijven. Misschien niet onlogisch gezien de 4-0-tussenstand, maar op het vlak van de statistieken leverde dat wel enkele vragen op. VoetbalPrimeur.be schotelt graag de antwoorden voor.

Een 4-0 op het veld werd dus omgezet in een 5-0 voor de groene tafel. De belangrijkste conclusie is en blijft: Antwerp is drie punten rijker, Beerschot blijft met lege handen achter. Maar hoe zit het juist met de individuele statistieken uit de beladen derby? Mogen de doelpuntenmakers hun streepje(s) behouden, bijvoorbeeld, of moeten ze de gom bovenhalen? Gek genoeg zit er toch wat verschil op de gevolgen van zo'n forfaitscore.

De reglementen van de Pro League zijn hoe dan ook glashelder. Eerst en vooral is er goed nieuws voor Tjaronn Chery, Vincent Janssen en Jacob Ondrejka. De mannen die de Antwerpse doelpunten voor hun rekening namen, moeten die niet meer afgeven. Zo zit Janssen nu aan drie competitietreffers, Ondrejka zelfs al aan vier. De topschutter van The Great Old is echter Chery. Na zijn fraaie tweeklapper staat zijn teller op vijf stuks. Ook de Antwerp-spelers die een assist lieten optekenen, kunnen trouwens op beide oren slapen.

Iedereen tevreden. Of toch bijna iedereen ...
Ook in de algemene stand heeft de beslissing van Beerschot een impact(je). De vijfde goal die Antwerp 'cadeau' krijgt vanwege het forfait wordt wel degelijk meegerekend in het doelpuntensaldo. In totaal staan de troepen van Jonas De Roeck nu op achttien gemaakte goals in plaats van zeventien. Enerzijds een voordeeltje voor Antwerp, al had de ploeg anderzijds misschien nog ruimer dan 5-0 kunnen winnen als de partij werd uitgespeeld ...

Eén en al lachende gezichten dus op de Bosuil ... Op Senne Lammens na dan! In tegenstelling tot de doelpuntenmakers en assistgevers moet de sluitpost namelijk wél inbinden. Zijn clean sheet blijft niet in de boeken staan. De reden? Omdat de wedstrijd niet volledig werd volgemaakt, zo schrijft de Pro League voor. Best een opvallende regel.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.