Alle Jupiler Pro League-clubs moeten duimen voor succes in Europa

Alle clubs moeten duimen voor JPL-clubs in Europa: “Tot 9,4 miljoen euro”

26 september om 10:16

Belgische topclubs verdienen jaarlijks miljoenen door hun deelname aan Europees voetbal. Het Laatste Nieuws schrijft dat de kleinere clubs dit seizoen volop kunnen profiteren van dat succes. Dankzij een verhoogde solidariteitsbijdrage kunnen clubs die niet Europees spelen voortaan in het beste geval tot 10 miljoen euro onder elkaar verdelen. 

Lorin Parys, CEO van de Pro League, benadrukt het belang van deze solidariteit. “Dit is cruciaal voor de toekomst van ons voetbal,” aldus Parys, geciteerd door Het Laatste Nieuws. De CEO wil samen met anderen druk uitoefende op de UEFA om de verdeling van gelden eerlijker te maken.

Parys wijst erop dat ondanks de kritiek op het bestuursmodel van de UEFA, zij wel degelijk zorgen voor een vorm van solidariteit. "Ook de clubs die niet meedoen aan de UEFA-competities, profiteren daarvan," zegt hij. Voor België betekent dit dat 23 van de 28 clubs die geen Europees voetbal spelen, toch een deel van de opbrengsten ontvangen.

Het bedrag dat Belgische clubs vorig jaar aan solidariteit ontvingen, bedroeg meer dan 6 miljoen euro, maar dat bedrag zal nu stijgen. “Als de nieuwe regels vorig jaar al van kracht waren, zouden de clubs 9,4 miljoen euro hebben gekregen,” legt Parys uit. Hij benadrukt dat de exacte verdeling afhankelijk is van hoe ver de Belgische clubs doorstoten in Europa. 

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.