De Cuyper "dacht zelfs aan stoppen" na debuut

De Cuyper moest na debuut lang wachten op doorbraak: "Dacht zelfs aan stoppen"

18 september om 11:28

Voor Maxim De Cuyper belooft het een avond te worden om nooit te vergeten. De linksachter van Club Brugge staat voor zijn Champions-League-debuut. Zelfs in hun stoutste dromen hadden zijn ouders dat nooit durven vermoeden.

Het Nieuwsblad ging papa en mama De Cuyper opzoeken. De progressie die hun zoon de afgelopen jaren gemaakt heeft, kwam ook voor hen als een verrassing. Bij de jeugd stak hij er bijvoorbeeld nooit echt bovenuit, herinnert vader Fred zich. In 2020 volgde niettemin zijn debuut in de hoofdmacht, uitgerekend tegen Manchester United in de Europa League. Nadien verdween hij onder Philippe Clement echter weer langere tijd naar het achterplan. Volgens zijn ouders "dacht Maxim aan stoppen".

Uiteindelijk liep het zo'n vaart niet. Zijn ouders wilden wel dat hij gelukkig zou zijn. "Dat was hij op dat moment absoluut niet en dus zochten we een oplossing", vertelt mama Sophie. Een uitleenbeurt aan KVC Westerlo bleek een geschenk uit de hemel. "Club heeft gelukkig nooit moeilijk gedaan", zegt Fred. "Integendeel, Vincent Mannaert hielp mee om de beste optie voor Maxim te kiezen."

Met geweldige statistieken beukte De Cuyper in de Kempen de deur richting Jan Breydel opnieuw open. De mama ziet ook een reden naast het veld. "Daar werd hij op korte tijd volwassen", beweert zij. "Ik dacht dat hij nooit voor zichzelf zou kunnen zorgen. Hij is vree nonchalant, een verstrooide professor. Om zot van te worden." Tegen Borussia Dortmund laat De Cuyper die verstrooidheid best achterwege.