De nieuwe telling voor de UEFA-coëfficiëntenranking uitgeklaard

De telling voor de UEFA-coëfficiëntenranking uitgeklaard: gros van punten in CL

18 september om 20:27
Laatste update: 18 september om 20:27

Het startschot van de opgeblonken Champions League heeft weerklonken! Woensdagavond bijt Club Brugge de spits af van de Belgische deelnemers in de Europese ligafases. Een woord dat je de komende maanden te pas en te onpas zal zien en horen, is ‘de coëfficiënt’. Ook die puntentelling heeft een stevige facelift gekregen. VoetbalPrimeur.be overloopt graag hoe alles juist in elkaar zit. Zo kan iedereen zelf met de rekenmachine aan de slag!

Wie zichzelf iet of wat voetbalfan claimt te noemen, weet ondertussen wel wat de UEFA-coëfficiëntenranking inhoudt. Landen verzamelen punten aan de hand van hun Europese deelnemers, zij het in de Champions, Europa of Conference League. De UEFA houdt een rangschikking bij waarin alle punten van de afgelopen vijf jaar in rekening worden gebracht. Bij elk land wordt het puntentotaal per jaar gedeeld door het aantal Europese deelnemers. In ons geval zijn dat er vijf: RSC Anderlecht, Cercle Brugge, Club Brugge, KAA Gent en Union Saint-Gilloise.

Momenteel staat België op nummer acht in Europa. De voorsprong op onze achtervolgers oogt enigszins geruststellend, terwijl het land vlak boven ons, Portugal, stilaan in zicht komt. Ook de komende weken en maanden zal het dus weer van cruciaal belang zijn om zoveel mogelijk punten te sprokkelen. Die coëfficiënt geeft immers recht op een bepaald aantal Europese tickets. Maar hoe werkt die puntentelling nu exact?

Winnen is de boodschap (of gelijkspelen)
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er in de voorrondes al punten werden uitgedeeld, zij het vooral aan halve waarde. Zo begint België aan de ‘league phases’ met een gemiddelde van 3,400 in het mandje. Daar moeten er vanaf nu uiteraard nog een pak bij komen. De beste manier om dat kunstje te flikken? Wedstrijden winnen, natuurlijk! Per overwinning van een club krijg je twee punten, die je weliswaar nog moet delen door het aantal vertegenwoordigers.

In ons geval staan er dus in elke Europese wedstrijd maximaal 0,4 coëfficiëntenpunten op het spel. Aangezien er door de uitbreiding van de CL en EL in totaal al minstens 36 ‘Belgische’ duels op het programma staan in de ligafase, kan onze buit hoger oplopen dan ooit tevoren! Voor een gelijkspel krijg je overigens de helft van de pot, wat neerkomt op één punt gedeeld door vijf of 0,2.

Cruciale opmerking: een overwinning in de Conference League is voor de UEFA dus evenveel waard als in de Champions of Europa League. Als Cercle straks drie keer wint en Club ook, leveren beide Belgische ploegen dus eenzelfde bijdrage aan de nationale coëfficiënt. Helemaal eerlijk is dat gezien het verschil in tegenstand uiteraard niet, dat beseffen de bobo’s ook wel. Dat wordt gecompenseerd door een bonussysteem. Terwijl alles wat hierboven stond ook de afgelopen jaren al van kracht was, schuilt de grootste verandering net in die bonussen. Doordat de Europese toernooien vanaf heden geen poulefase, maar een ‘league phase’ kennen, moest ook dit systeem grondig op de schop.

Het bonussysteem
Alle deelnemers aan het kampioenenbal, dus ook Club Brugge, zijn nu al verzekerd van zes bonuspunten (dus 1,2 punten extra voor België). In de Europa en Conference League is die vrijgevigheid er niet. Wat dan weer wél voor alle drie de competities geldt: de top-24 aan het einde van de eerste fase mag daar nog een bonus aan toevoegen. Die is gradueel opgebouwd. Zo scoort de nummer één na de ligafase van de Champions League 12 punten voor zijn land, bij de Europa League zijn dat er 6, in de Conference League 4. Ook pakweg het nummer elf uit de Europa League zal meer bonus vergaard hebben dan het nummer elf uit de Conference League.


Bron: UEFA

Uiteraard stopt het coëfficiëntenfestival niet eind januari. Ook vanaf de knock-out-fase vallen er nog veel punten te behalen. De basisinsteek blijft behouden: winst levert 2 punten op, een gelijkspel 1, verlies niets. Ook hier treedt er een bonusmechanisme in werking. Per volgende ronde die een club bereikt (achtste finale, kwartfinale, halve finale of finale), valt er in de Champions League een extra 1,5 UEFA-punten uit de boom. In de Europa League ligt dat op 1 punten, in de Conference League op 0,5.

Theoretisch gezien kan een ploeg uit de Champions League alleen al 18 bonuspunten opstrijken, door eerste te eindigen in de competitiefase (12) en vervolgens de finale te halen (4 x 1,5). Daar moeten voor alle duidelijkheid dan nog alle overwinningen en draws bovenop geteld worden. In de Europa League ligt het bonusplafond op 10 punten, in de Conference League maar op 6. Conclusie: niet enkel financieel, maar ook voor de UEFA-coëfficiëntenranglijst is het kampioenenbal meer dan ooit het walhalla voor de Europese clubs. 

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.