Hoe ziet de UEFA-ranking er nu uit?

Hoe ziet de UEFA-ranking eruit bij de start van de Europese groepsfases?

16 september om 17:00

Liefhebbers van het Europese clubvoetbal komen eindelijk weer aan hun trekken. De metamorfose van de Champions League ontpopt zich deze week, vanaf volgende week springen ook de Europa en Conference League in het bad. Naar goede gewoonte zal ‘coëfficiënt’ opnieuw één van de populairste zoektermen zijn op onze website. VoetbalPrimeur.be biedt een stand van zaken voor aanvang van de groepsfases.

De afgelopen twee jaar deden de vertegenwoordigers van de Jupiler Pro League al enkeIe gouden zaken, waardoor onze huidige achtste plek op de ranking redelijk stevig vastligt. In de voorrondes hebben de Belgische deelnemers zich alweer niet laten verrassen. Hoewel niet alles uitdraaide zoals verhoopt, boekte ons land toch al 11 coëfficiëntiepunten. Gedeeld door vijf (het equivalent voor het aantal JPL-deelnemers) komt dat neer op een gemiddelde van 2,200 punten.  Van onze dichtste achtervolgers hebben enkel Tsjechië en Noorwegen al beduidend meer verzameld, al is hun achterstand nog aanzienlijk. Bovendien speelden alle landen die achter België staan al minstens één club kwijt.

Dat ziet er dus niet slecht uit, al moet het gros van de punten nog uitgedeeld worden. De komende maanden zal het vooral uitkijken zijn voor de Tsjechen en de Turken. Mits flitsende campagnes van enkele van hun afgevaardigden zou de huidige kloof van respectievelijk ongeveer zes en zeven punten snel kunnen smelten. Toch mogen de Belgische clubs ook naar boven gluren. Met name Portugal, lange tijd ongenaakbaar gewaand, komt dichterbij. Het verschil zit al onder de vijf coëfficiëntiepunten. Net als bij ons zijn alle Portugese clubs doorgestoten tot de groepsfase. De afgelopen twee seizoenen scoorden de JPL-ploegen alvast hoger dan hun Portugese evenknieën. Vanaf deze week barst de strijd los. RSC Anderlecht, Cercle Brugge, Club Brugge, KAA Gent en Union Saint-Gilloise weten wat hen te doen staat!


Bron: UEFA.com