Tactische analyse BVB, Dortmund op zoek naar controle tegen Club Brugge

Tactische analyse BVB: “Dortmund gaat voor controle, verdediging de zere plek”

18 september om 20:36
Laatste update: 18 september om 20:36

In de eerste speelronde van de competitiefase van de Champions League neemt Club Brugge het in het Jan Breydelstadion op tegen Borussia Dortmund. Het belooft een interessante ontmoeting te worden tussen Blauw-Zwart en Die Schwarzgelben. Het is aan de manschappen van hoofdtrainer Nicky Hayen om voor een stunt te zorgen tegen de Duitse grootmacht. De huisanalist van VoetbalPrimeur.be geeft een tactische analyse van de eerste opponent in de Champions League.

Vermoedelijke opstelling:

 

Nuri Sahin formatie (GK-4-2-3-1)

Sahin gaat een keuze maken tussen Marcel Sabitzer of Donyell Malen op de rechtervleugel. Met Sabitzer gaat Sahin voor meer controle, wanneer de keuze valt op Donyell Malen dan gaat Sahin voor meer aanvallende weelde tegen Club Brugge. 

Sahin wil dat Borussia Dortmund meer controle over het spel krijgt en afstapt van de recente focus op snelle omschakelingen als strategie tegen sterke tegenstanders. Hij ziet het creëren van gecentraliseerde aanvalspunten als essentieel voor zijn speelwijze. Waarschijnlijk zal Sahin blijven vertrouwen op Schlotterbeck, Gregor Kobel, Waldemar Anton en Julian Ryerson als de steunpilaren van zijn team.

Opbouwfase:

De tegenstander zet hoog druk met een aanvallende man-op-man-markering. Dortmund speelt de bal naar de flank om ruimte te creëren op het middenveld, waar Julian Brandt zal inschuiven om het spel te verplaatsen.

 

Wat we vaak zien, is dat Julian Brandt diep terugzakt om het spel te regisseren en te verdelen. Hij trekt zich terug en verplaatst het spel naar de andere kant.

Ook hier gebeurt dat weer:

Opnieuw hetzelfde patroon in de opbouw vanuit de achterhoede: Brandt zakt diep terug, ontvangt de bal en probeert zich te draaien om met zijn gezicht naar het aanvallende doel te staan...

 

... en weerlegt de bal naar de contra zijde.

 

Pijnpunten:

Defensieve transities: Slechte positionering en gebrek aan defensief bewustzijn. Dortmund-spelers richten zich vooral op de bal en verliezen daarbij de tegenstander uit het oog.

 

Hier is de tegenstander in balbezit op de helft van Dortmund. BVB zet hoge druk, maar door de hoge positie van de middenvelders ontstaat er veel ruimte achter de verdediging. Je ziet hier ook dat Adeyemi zijn directe tegenstander laat lopen.

 

De tegenstander ontvangt de bal centraal op het middenveld en kan, zonder enige druk (omdat Adeyemi te laat reageert), moeiteloos de bal aannemen en rustig kijken voor een vervolg. In de rechterbovenhoek zie je hetzelfde probleem: BVB-spelers richten zich alleen op de bal en negeren hun directe tegenstanders.

 

Omdat de middenvelder te veel ruimte krijgt en de verdedigers van BVB te ver uit elkaar staan, ontstaat er een gat tussen de centrale verdedigers. Met een simpele loopactie kan de aanvallende tegenstander eenvoudig een pass doorsteken.

Daarnaast viel een duidelijke zwakte in het spel van Jamie Bynoe-Gittens op. Er was nauwelijks interactie tussen hem en Rothe. Een logische manier om vanuit de flank de bal vast te houden, zou zijn geweest om terug te spelen naar de backs, maar hij koos steevast voor de centrale middenvelder. Als die optie er niet was, rende hij zich vast in het verkeer.

- Adeyemi: hij is niet geschikt als linksback. Hij mist naar mijn mening zowel de rust als het positionele inzicht voor die rol. Hij is een aanvaller die beter tot zijn recht komt in een verticaal en op omschakeling gericht systeem. Ik verwacht hem hierdoor ook niet op deze positie.

Sterke punten:

Collectieve pressing

De tegenstander wordt gedwongen de bal terug te spelen. Hier zien we een goed gecoördineerde collectieve pressing van BVB. Ze dwingen de tegenstander tot een lastige pass of naar de zijlijn. Zodra een tegenstander de bal ontvangt met de rug naar het aanvallende doel, zet de dichtstbijzijnde BVB-speler direct druk.

Hierdoor dwingen ze de tegenstander om snel te handelen en risico's te nemen. Door met het aanvallende gedeelte van het team druk naar voren te zetten (en zo een overtal te creëren), kan BVB de bal relatief eenvoudig veroveren.

Conclusie:
Het team van Nuri Sahin leek wel op een speurtocht, zo hard waren ze op zoek naar de juiste vorm. Ze moesten door een stevige aanpassingsperiode heen om te wennen aan Sahin's tactische ideeën, die verdacht veel lijken op wat Manchester City en Arsenal doen.

"Het gaat niet om de structuur zelf, maar om wie er in de poppetjes passen!" zou een fan met voetbalwijsheid zeggen. En terecht: het systeem werkt als een tierelier voor het creëren van ruimte, precies daar waar de meeste spelers zich ophouden tijdens balbezit. Sahin wil dat BVB meer grip op het spel krijgt en niet langer alleen vertrouwt op de snelle countertactiek tegen zware tegenstanders.

Met een mix van jong talent en ervaren rotten, een middenveld dat je in iedere hoek van het veld tegenkomt en een overvloed aan aanvallend vermogen, zou je denken dat ze de Bundesliga wel even gaan domineren. Toch blijft de verdediging de zere plek, alsof het de zwakke schakel in een verder perfect gestroomlijnde machine is.

Oh, en niet te vergeten: Julien Duranville, het voormalige jeugdproduct van RSC Anderlecht, staat te popelen om door te breken in dit team. Ik verwacht dat hij in deze wedstrijd eindelijk wat speelminuten krijgt. Spannend!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.