Vijf eerdere krasse uitspraken van De Bruyne

Lang niet aan zijn proefstuk toe: vijf eerdere krasse uitspraken van De Bruyne

12 september om 08:45
Laatste update: 12 september om 08:45

“Als je niet goed genoeg bent, moet je alles geven.” Kevin De Bruyne zette zijn ploegmaats vol in de wind na de 2-0-nederlaag bij Frankrijk, nota bene als aanvoerder. De boel op scherp zetten, het is een eigenschap die hij al vaker vertoonde. VoetbalPrimeur.be dook vanuit het archief vijf andere krasse uitspraken van KDB op.

“Ik ben beschaamd in hun plaats” (2012)
Reeds als prille twintiger heeft De Bruyne het hart op de tong. En toont hij zijn onversneden drang om te winnen. Wanneer zijn KRC Genk na een slappe eerste helft met een 0-1-achterstand gaat rusten tegen Sporting Lokeren, kan het goudhaantje zich niet inhouden. Aan de media verklaart hij “beschaamd” te zijn in zijn ploeggenoten. Hij voegt er nog aan toe dat hij bij hen niet de goesting ziet die De Bruyne zelf uitstraalt. Even slikken, al zou het weinig uitmaken: de 0-1 bleef op het bord staan tot het laatste fluitsignaal.

“Wij teren nog altijd te veel op ons talent” (2017)
Niet alleen bij zijn club zegt De Bruyne waar het op staat. In aanloop naar het WK in Rusland spelen de Rode Duivels een oefenpartij tegen Mexico, die eindigt op 3-3. Leuk voor de aanwezige fans, maar iets minder op tactisch vlak. Dat gevoel verwoordt De Bruyne onomwonden. Hij roept Roberto Martinez op om eindelijk eens een betrouwbaar spelsysteem uit te dokteren. Raakte de Drongenaar er de juiste snaar? In ieder geval zouden de Rode Duivels op het WK van 2018 hun beste niveau ooit halen.

“Hou uw bakkes” (2022)
Vier jaar na die mooie herinneringen uit Rusland volgt de zwanenzang van Martinez. In Qatar loopt het al op de openingsspeeldag mis, ook al winnen de Rode Duivels nog gevleid van Canada (1-0). Terwijl de meesten de enige treffer van Michy Batshuayi aan het vieren zijn, overlegt De Bruyne met de bondscoach in de hoop om het spelpeil op te krikken. Wanneer ook Toby Alderweireld zich mengt, ontploft de boel. De mandekker heft zijn vingertje op, De Bruyne snoert hem de mond op krachtige wijze. In het heetst van de strijd kan dat zelfs tussen de beste vrienden gebeuren.

“Shut up” (2023)
Een herhaling van zijn uithaal richting Alderweireld, maar dan in (schoner) Engels. Ditmaal is Pep Guardiola het doelwit. In de halve finale van de Champions League moet Manchester City langs Real Madrid geraken, na een 1-1 in Bernabeu. Dat lukt eigenlijk eenvoudig (4-0), maar toch stuurt de hyperveeleisende Guardiola enkele keren gefrustreerd bij van aan de zijlijn. Even gaat het licht uit bij De Bruyne. Onze landgenoot is overigens van goudwaarde met anderhalve assist. Na afloop van de partij bedekt zijn trainer het voorval ook met de mantel der liefde. Wie wint, heeft enkel vrienden, zeker?

“En jij zegt dat Frankrijk en Engeland en Spanje en Duitsland geen gouden generatie hebben? Ok, dank u.” (2024)
Op het voorbije EK moest De Bruyne als aanvoerder een voortrekkersrol vervullen. Op het veld viel hem weinig of niets te verwijten. Interviews en persconferenties geven, dat is dan weer minder zijn dada. Wanneer een buitenlandse journalist hem een vraag over de zogenaamde ‘Gouden Generatie’ voor de voeten schuift, neemt het cynisme de bovenhand. Het zou niet zijn enige extrasportieve wapenfeit zijn, de hetze na Oekraïne in gedachten. Om een lang verhaal kort te maken: De Bruyne is zeker niet aan zijn proefstuk toe.

@hayterstv "You say that France, England, Spain and Germany is not a Golden Generation?" 😤 Kevin De Bruyne annoyed at reporter's question after Belgium's @EURO2024 elimination 😖 #footballtiktok #euro2024 #belgium ♬ original sound - HaytersTV

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.