"Vanuit het bestuur van STVV moet nu eigenlijk ook een mea culpa komen"

14 september om 15:00
Laatste update: 14 september om 15:00

STVV besloot recent om afscheid te nemen van Christian Lattanzio en in zee te gaan met Felice Mazzu. Het eerste trainersontslag in de JPL en dat na slechts zes partijen. Een beslissing die ook bij Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, voor heel wat reactie heeft gezorgd.

Lattanzio werd afgelopen zomer nog maar aangesteld door het bestuur van STVV, maar kreeg na slechts enkele maanden al te horen dat hij mocht vertrekken. "Op het vlak van de resultaten natuurlijk een begrijpelijk ontslag", begint Vincent Haegeman. "Maar vanuit het bestuur mag er wel een mea culpa komen", wijst hij ook met de vinger naar het STVV-bestuur.

"In de transferperiode verkoop je al je beste spelers, dan haal je ook nog een coach die waarschijnlijk nog nooit naar Belgisch voetbal heeft gekeken. Wat verwacht je dan eigenlijk? Dit was een totale miscast en dan moet je als bestuur ook gewoon zeggen dat je een grote blunder hebt gemaakt", klinkt het.

Snelle, toch goede ingreep?
Ook Glenn Schrader zag met Lattanzio de foute coach aangesteld worden, maar vond de beslissing om hem te ontslaan dan weer wel correct. "Dat ze zo snel hebben ingegrepen, verdient eigenlijk wel een pluim. Eigenlijk zag je in de wedstrijden van STVV dit seizoen ook helemaal geen spelpatroon, iets wat je bij Thorsten Fink in zijn eerste wedstrijden bij de club wel zag. Op dat vlak is het dus wel begrijpelijk dat STVV zo snel heeft ingegrepen", geeft hij aan.

"Als je je seizoen wil redden, doe je zo'n ingreep inderdaad beter nu en niet pas binnen vijf weken", vertelt Michiel Vercauteren. "Al ben ik wel benieuwd of Mazzu met de spelers die er zijn er wel iets gaat uitkrijgen", vraagt hij zich nog af.

Mazzu krijgt een nieuwe kans
Bij STVV stelde men met Mazzu geen onbekende coach aan om Lattanzio te vervangen. "Maar dat is ook een volledig ander soort trainer dan Fink", vertelt Schrader. "Mazzu is toch eerder een coach die denkt aan de organisatie, terwijl Fink meer aanvallend voetbal wilde brengen. Nu gaat men dus weer voor een stijlverandering bij STVV."

"Al ben ik toch geneigd om het een goede beslissing te vinden", antwoordt Vercauteren. "Mazzu kan toch voor een shockeffect zorgen en lijkt wel de coach om zijn groep mee te krijgen in het verhaal. Maar anderzijds is het ook niet altijd rozengeur en maneschijn geweest onder Mazzu. Ik schrik er toch van dat STVV bij hem uitkomt, en dat Mazzu ook is ingegaan op hun aanbieding."

"Eigenlijk tekent hij hier zijn doodsvonnis aan de Belgische top", aldus Haegeman nog. "Ik vraag me af of hij hier wel lang heeft over nagedacht", besluit hijj.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.