VP Lessen: Last voor Debast bij Rode Duivels, tijd voor Saelemaekers?

11 september om 08:45
Laatste update: 11 september om 08:45

Geen overwinning voor de Rode Duivels. Ook geen gelijkspel. Na een bijzonder moeilijke pot voetbal verloor de nationale ploeg met 2-0 van Frankrijk en maakte het eigenlijk op geen enkel moment aanspraak op meer.

Last voor Debast
Door het uitvallen van Maxim De Cuyper was het weer schuiven voor Domenico Tedesco en kreeg Arthur Theate een plekje op de linksachter. Daardoor mocht ook Zeno Debast weer eens beginnen aan een partij en zich proberen in de basis te werken. Al zal hij dat niet hebben gedaan.

Het is geen geheim dat de defensie van de Rode Duivels zorgen baart. Met Theate en Faes lopen er – met alle respect – geen wereldtoppers rond. Maar ook Debast lijkt hen maar niet uit de basis te kunnen werken. In het verleden liep het defensief al vaker mis bij de Rode Duivels en ook tegen Frankrijk was dat weer het geval.

Met de bal mag Debast dan wel beter of op hetzelfde niveau zijn als Faes en Theate, maar defensief moet hij duidelijk nog heel wat stappen zetten. Maar voor hij aan de basis van de Rode Duivels kan denken, misschien toch eerst zich in de basis werken bij Sporting CP.

Tijd voor nieuwe Alexis Saelemaekers en co.?
Thomas Meunier krijgt amper nog minuten bij de Rode Duivels en Domenico Tedesco koos de laatste maanden steevast voor Timothy Castagne als rechtsachter. Maar de verdediger van Fulham blijft het moeilijk hebben. Ook deze interlandbreak.

Tegen Israël wist Castagne al niet geheel te overtuigen, tegen Frankrijk al zeker niet. Zowel defensief als aanvallend. De nu 28-jarige rechtsachter heeft al 48 interlands achter zijn naam staan, maar misschien is het toch tijd voor Tedesco om ook daar te experimenteren.

Hij nam Saelemaekers deze keer toch al op in de selectie en ook bij de beloften (en daaronder) lopen er verschillende talentvolle rechtsachters rond. Saelemaekers, Killian Sardella, Hugo Siquet, Kyriani Sabbe, … Misschien is het weleens tijd voor de nieuwe garde?

De Duivelse pressing, maar nog niet helemaal
Tegen Israël was het al duidelijk merkbaar, tegen Frankrijk nog meer. Van de "makke" en vooral afwachtende Rode Duivels die we soms op het EK te zien krijgen, was aanvankelijk geen sprake meer. Domenico Tedesco gaf bij zijn aanstelling al aan dat hij hevig wilde inzetten op de pressing. Slaagt hij daar nu uiteindelijk ook in?

Dat deed hij toch de eerste twintig minuten met de Rode Duivels tegen Frankrijk. Druk naar voren, veel goesting om de tegenstanders ver van eigen doel te houden. Modern voetbal bij de Rode Duivels. Maar. Dan enkel voor twintig minuten. Nog niet genoeg dus.

Geen Duivels trio
Lukebakio, Doku, Openda. Snelheid genoeg bij de Rode Duivels. Talent ook. Maar dat wil niet meteen zeggen dat we ook leuk aanvallend voetbal te zien krijgen, met veel kansen. De eerste twintig minuten deden het beste vermoeden, al werden de (kleine) kansen niet afgewerkt. Alweer een gebrek aan efficiëntie.

Er wordt dan gekeken naar Openda, die alweer niet kon scoren, maar ook de flankaanvallers zorgden amper voor gevaar. Bij Doku blijft het wachten op die (te) zeldzame flitsen. En die waren er al helemaal niet tegen Koundé, terwijl Lukebakio ook de middelmatige wedstrijden blijft afwerken. Meer dan in de verdediging of het middenveld ligt daar de sleutel voor goede Rode Duivels. Als Tedesco het trio voorin aan het voetballen krijgt, dan mogen we hopen op een sterk nationaal elftal. Maar we blijven wachten.

(Sommige) invallers tonen zich
Terwijl Openda en Doku het moeilijk hadden, kregen Charles De Ketelaere en Julien Duranville enkele minuten. Met succes. Een doelpunt volgde er niet, maar beide pionnen zorgden wel voor een pak meer gevaar. Het moge duidelijk zijn, Tedesco heeft wel wisselmogelijkheden.

De bondscoach gaf ook aan dat hij na het EK verschillende pionnen meer ging gebruiken. Misschien wel een noodzakelijke (en goede) keuze. Want laat ons duidelijk zijn, aan talent is er bij beide invallers zeker geen gebrek. Nu moeten ze nog de volgende stap zetten en wie weet, lonkt de basis bij de Rode Duivels ook.