VP Rapport: Geen uitblinker bij Rode Duivels, verdediging baart grote zorgen

10 september om 09:35
Laatste update: 10 september om 09:35

De Rode Duivels hebben na de overwinning tegen Israël niet voor herhaling kunnen zorgen tegen Frankrijk. Integendeel. Tegen de Fransen werd het ondanks een goed begin een heel moeilijke pot voetbal. VoetbalPrimeur.be stelt het rapport op na de nederlaag.

Koen Casteels – 6
Twee keer gepasseerd, al kan je opnieuw niet zeggen dat Casteels een slechte partij heeft gespeeld. Had eigenlijk nooit echt een verhaal bij beide tegendoelpunten en hield de Rode Duivels ook enkele keren recht bij kleinere kansen.

Timothy Castagne – 4
De rechtsachter van Fulham was tegen Israël misschien wel de minste Rode Duivel en zette die prestatie ook voort tegen Frankrijk. Slordig voetbal, weinig tot geen aanvallende impulsen en ook defensief zag het er niet altijd even secuur uit.

Wout Faes - 5,5
Misschien wel de enige verdediger die zich echt staande wist te houden. Al was het zeker ook niet overtuigend. Op het EK was hij al één van de weinige Duivelse uitblinkers achterin en ook nu deed hij het naar behoren. Al kan het uiteraard nog een stuk beter.

Zeno Debast – 4,5
De vervanger van de geblesseerde Maxim De Cuyper, maar hij kon in tegenstelling tot de pion van Club Brugge toch niet overtuigen. Mét de bal deed hij meer dan zijn ding, maar verdedigend liep er toch één en ander mis. Ging ook bij het eerste tegendoelpunt in de fout door slecht uit te verdedigen en heeft zich ongetwijfeld niet in de basis gewerkt van de Rode Duivels.

Arthur Theate – 5
Het mag duidelijk zijn: Theate moet toch in het centrum van de verdediging blijven staan. Aanvallend helemaal niet gezien en ook defensief had hij het bijzonder lastig tegen Ousmane Dembélé.

Amadou Onana – 5,5
Kende weinig balverlies, maar kwam dan ook amper tot niet aan de bal. Leek wel meer dan eens te moeten zoeken op het middenveld en speelde uiteindelijk dan ook een bijzonder anonieme wedstrijd.

Youri Tielemans – 5,5
Kwam in tegenstelling tot zijn maatje bij Aston Villa wel vaker aan de bal, al wilde dat misschien ook niet al te veel betekenen. De passing was veelal slordig en ook de strijd op het middenveld verloor hij meermaals van onder meer Koné.

Kevin De Bruyne – 6,5
Misschien wel de beste Rode Duivel op het veld, samen met Casteels. Aan inzet lang geen gebrek en toverde ook af en toe met enkele schitterende passes. Maar ook voor hem was het af en toe zoeken tegen een sterk Frans middenveld en verzoop uiteindelijk nog samen mee met de rest.

Dodi Lukebakio – 5,5
Kende een meer dan degelijk wedstrijdbegin, met enkele goede aanvallen en voorzetten. Maar naarmate de wedstrijd vorderde, verwaterde zijn wedstrijd ook. Bleef misschien wel de gevaarlijkste aanvallende pion bij de Rode Duivels, al is dat ook geen uitzonderlijke prestatie.

Loïs Openda – 4,5
Net zoals Lukebakio begon ook Openda veelbelovend aan de partij, maar werd hij uiteindelijk helemaal uit de wedstrijd gespeeld door Saliba. De verdediger van Arsenal gaf Openda geen meter ruimte meer en de spits van RB Leipzig kon daardoor – andermaal – niet scoren voor de nationale ploeg. Werd na een uur afzien uiteindelijk ook vervangen.

Jérémy Doku – 5,5
Tegen Israël nog goed voor enkele flitsen en een assist, tegen Jules Koundé moest Doku wéér de meerdere erkennen. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht raakte maar niet voorbij de verdediger van Barcelona, al stak hij zich ook niet weg. Toch blijf het wachten op de echte topwedstrijd van Doku bij de Rode Duivels.