Tiental Spanje boekt ruime zege, Ronaldo maakt het verschil voor Portugal

8 september om 23:00

Spanje en Portugal hebben goede zaken gedaan in de Nations League. De Europees kampioen wist met 1-4 af te rekenen met Zwitserland, terwijl Portugal na een achterstand toch de drie punten pakte tegen Schotland.

Servië - Spanje: 1-4

Na het doelpuntloze gelijkspel tegen Servië was Europees kampioen Spanje er veel aan gelegen om te winnen van Zwitserland. De wedstrijd begon voorspoedig. Al na drie minuten wist Joselu doel te treffen, op aangeven van Lamine Yamal. Borussia Dortmund-doelman Gregor Kobel leek de kopbal van de spits op tijd te keren, maar de bal was reeds over de doellijn geweest: 0-1.

De 0-2 liet niet lang op zich wachten. Nico Williams leek al af te stevenen op de tweede goal, maar zag zijn inzet gestopt worden. De rebound van Fabián Ruiz was Kobel echter te machtig, waardoor Spanje al na een kwartier een comfortabele voorsprong genoot. Robin Le Normand maakte het Spanje echter een stuk moeilijker, door na twintig minuten rood te pakken. De verdediger van Atlético Madrid bracht de doorgebroken Breel Embolo naar de grond en kon inrukken.

De zorgen leken toe te nemen toen Zeki Amdouni de Zwitsers nog in de eerste helft terug in de wedstrijd bracht. Vanuit een corner wist de spits van Burnley te scoren, waardoor Spanje nog maar een krappe voorsprong genoot. Toch was het Spanje dat in de tweede helft verder wegliep. Een kwartier voor tijd maakte Ruiz met zijn tweede van de avond een einde aan de hoop bij Zwitserland, waarna ook Ferran Torres nog een duit in het zakje deed: 1-4.

Portugal - Schotland: 2-1

Portugal liet zich in de thuiswedstrijd tegen Schotland vroeg verrassen. Scott McTominay, tegenwoordig ploegmaat van Romelu Lukaku bij SSC Napoli, bracht de Schotten in Lissabon op voorsprong, door een strakke voorzet van Andrew Robertson binnen te koppen.

Na rust kwam Cristiano Ronaldo, die eerder deze week de negenhonderdste goal in zijn loopbaan maakte, binnen de lijnen. Na een voorzet vanaf links haalde Bruno Fernandes vanaf de rand van het zestienmetergebied uit met zijn linkerbeen en wist hij Portugal op gelijke hoogte te brengen, tien minuten na rust. In de absolute slotfase was het Ronaldo zelf die Portugal naar de overwinning schoot.