Belgische bondscoaches Afrika Cup Saintviet, Broos, Put en Nicaise

Vier Belgische bondscoaches spelen gelijk in de kwalificaties voor de Afrika Cup

7 september om 16:00
Laatste update: 7 september om 16:23

Terwijl onze Rode Duivels aan de UEFA Nations League begonnen zijn, worden er ondertussen ook kwalificatiewedstrijden gespeeld in de kwalificatieronde van de Afrika Cup. Tom Saintfiet debuteerde vrijdag bij Mali met een gelijkspel. Hugo Broos mocht met de nationale ploeg van Zuid-Afrika het Oeganda van coach Paul Put ontvangen.

Mali mocht het in de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup thuis opnemen tegen Mozambique. Na 37-minuten kwamen de bezoekers zelfs op voorsprong dankzij Geny Catamo, een 23-jarige ploegmakker van Rode Duivel Zeno Debast bij Sporting Lissabon. Na rust konden de troepen van Saintfiet de rug rechten. Yves Bissouma, middenvelder bij Tottenham Hotspur, zorgde voor de gelijkmaker. De wedstrijd eindigde met 1-1.

Hugo Broos was met Zuid-Afrika de favoriet tegen het Oeganda van Paul Put. Het begon ook goed voor de ploeg van Broos, nadat voormalig KVC Westerlo-spits Lyle Foster al voor het kwartier de netten deed trillen. Daarna zorgde het erg bescheiden Oeganda echter voor een stunt. Via Denis Omedi en Rogers Mato konden ze de stand na rust zelfs op 1-2 brengen. Lang leek Put ook de overwinning te pakken tegen Broos, ware het niet dat Thalente Mbata de 2-2 gelijkmaker in extremis nog kon scoren.

Tot slot kwam ook Kevin Nicaise in actie met het nationale elftal van Tjaad. De voormalig speler van onder andere Union Saint-Gilloise en FCV Dender EH zag hoe zijn team 0-0 gelijkspeelde op bezoek bij Sierra Leone.

Zowel Saintfiet, Broos, Put en Nicaise mogen zo een punt op de teller zetten na de eerste kwalificatiewedstrijd. Marc Brys neemt het zaterdag met Kameroen op tegen Namibië.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.