VP Lessen: Dank je Pep en Unai, have a little faith in Openda

7 september om 18:00
Laatste update: 7 september om 18:00

De Rode Duivels hebben de EK-kater doorgespoeld en wonnen hun eerste wedstrijd na het toernooi van Israël. Maar wat hebben we uit de 3-1 overwinning tegen Israël geleerd? VoetbalPrimeur.be somt de lessen op.

De Cuyper verdient die basisplek
In de voorbereiding op het EK kreeg De Cuyper zijn eerste minuten bij de Rode Duivels. Daarin wist de basispion van Club Brugge ook meteen te overtuigen en goede prestaties af te leveren. Minuten op het EK leverde dat niet op, tot onbegrip van velen. Daar moét nu verandering in komen.

Defensief én aanvallend deed de linksachter het andermaal goed bij de Rode Duivels. Het is dan ook helemaal duidelijk geworden dat Domenico Tedesco niet langer om De Cuyper heen kan. De grootste probleempositie van de laatste jaren bij de Rode Duivels is nu opgelost. Nu kan Tedesco zich richten op de (nieuwe) probleempositie(s).

Dank je, Pep Guardiola
Domenico Tedesco mag binnenkort ook een berichtje sturen naar Pep Guardiola, om hem toch te bedanken. Ze kenden dan wel een minder EK, maar het was tegen Israël nogmaals duidelijk dat Kevin De Bruyne en Jérémy Doku tot het komende WK een belangrijke rol zullen spelen voor onze Rode Duivels.

Voor De Bruyne wordt dat (waarschijnlijk) zijn laatste toernooi, maar de nationale ploeg zal toch profijt halen van de samenwerking van de middenvelder met Doku. Beide heren vonden elkaar meer dan eens, met uiteindelijk ook een doelpunt van KDB tot gevolg. Daar zit muziek in.

Een Villans middenveld
Datzelfde kan gezegd worden van het middenveld met Onana en Tielemans. Die laatste kende al heel wat moeilijke periodes bij de Rode Duivels, maar kan nu optimaal profiteren van de samenwerking met Tielemans. Dagelijks samen op het trainingsveld staan én wedstrijden spelen in de Premier League. Dat helpt.

Bij Aston Villa wist het duo al uit te blinken. Dat moeten ze nu ook zien te doen bij de Rode Duivels. Samen met de City-connectie zal ook de Villains-connectie nog een belangrijke rol moeten spelen. In de Nations League. En op het aankomende WK.

Tedesco kiest voor vernieuwing
Twee bekende connecties bij de Rode Duivels, maar ook twee nieuwe namen. Tedesco riep voor deze interlandperiode geen oudgedienden op en lijk helemaal voor de vernieuwing te kiezen. Daar horen ook Julien Duranville en Arne Engels bij.

Beide spelers mochten ook hun debuut vieren bij de nationale ploeg en zullen ongetwijfeld nog meer minuten krijgen onder Tedesco. Duranville liet alvast vlagen van zijn klasse zien en pakte ook uit met een schitterende beweging. Meer van dat in de toekomst.

Openda zoekt (en vindt?)
"Have a little faith in me". Openda zal het lied van John Hiatt ongetwijfeld al meermaals hebben gezongen. En met goede reden. De spits kon voorlopig nog niet enorm bekoren bij de Rode Duivels en kende ook een moeilijke eerste helft tegen Israël. Maar hij bleef het vertrouwen krijgen van Tedesco, die ook werd beloond.

Een heerlijke assist bij de treffer van Youri Tielemans en de strafschop bij de 3-1 die hij zelf versierde,. Even later versierde hij opnieuw een strafschop. Die scoorde hij echter niet. Scoren blijft toch moeilijk voor de spits.

Maar Openda mag ook tevreden zijn over zijn tweede helft. Nu krijgt Openda tegen Frankrijk ongetwijfeld de kans om te tonen dat hij een volwaardige vervanger en opvolger kan zijn van Romelu Lukaku.