VP Rapport: Van flop naar top bij Openda, middenveld toont zich belangrijk

7 september om 19:00
Laatste update: 7 september om 19:00

De Rode Duivels zijn er vrijdag in geslaagd om in Hongarije de 'thuiswedstrijd' tegen Israël te winnen. Na een moeilijke eerste helft werd het uiteindelijk toch nog 3-1 voor de nationale ploeg. VoetbalPrimeur.be stelt het rapport op.

Koen Casteels – 6
Werd wel drie keer gepasseerd (waarvan één keer legitiem), maar kon daar weinig aan doen. Wanneer hij dat wel deed, deed Casteels het ook correct. Al bij al een verdienstelijke partij voor de doelman, zonder echte uitschieters.

Timothy Castagne – 5,5
Kende een bijzonder moeilijk EK en zet dat nu gewoon voort. Kende niet al te veel balverlies, maar heel veel creativiteit kwam er ook niet van de rechterflank. Bij het tegendoelpunt kreeg hij de bal ook ongelukkig tegen zichzelf, waardoor het 1-1 werd.

Wout Faes – 6,5
Na een meer dan behoorlijk EK lijkt Faes zijn basisplekje helemaal vast te hebben achterin. Enorm overtuigen kon hij tegen Israël niet, met in balbezit ook af en toe wel balverlies, maar er werd dan ook bijzonder vaak naar hem gekeken om het spel op gang te brengen. Defensief deed hij het naar behoren.

Arthur Theate – 6
Lijkt achterin het nieuwe maatje van Faes te moeten worden, maar het was duidelijk ook nog wat zoeken voor de verdediger van Eintracht Frankfurt. Tegen Frankrijk een nieuwe kans om te tonen dat hij vast in de basis moet blijven staan.

Maxim De Cuyper – 6,5
Werd defensief helemaal niet geholpen door Doku, die al te vaak zijn directe tegenstander te veel ruimte gaf. Probeerde zich aanvallend ook wel meer dan eens te tonen. Er bestaat weinig twijfel over dat De Cuyper nu wel minuten zal blijven krijgen bij de nationale ploeg.

Amadou Onana – 7,5
Lijkt een bijzonder belangrijke pion te gaan worden in het voetbal van Tedesco, met ook enorm hoge pressing op de tegenstander. Leek met momenten misschien wel onzichtbaar, maar daar helpt goed positiespel natuurlijk bij. Onana speel je er niet zomaar meer uit.

Youri Tielemans – 7,5
Kende een matige eerste helft met ook heel wat strijd, maar herpakte zich wel in de tweede helft. Daar hielp zijn bijzonder vroeg doelpunt natuurlijk ook bij. Lijkt met Onana ook een perfect maatje gevonden te hebben op het middenveld.

Kevin De Bruyne – 8
Qua passing had KDB het wel af en toe moeilijk om het spel volledig op gang te brengen. Maar hij blijft o zo belangrijk bij de nationale ploeg. Tegen Israël met twee doelpunten, maar ook qua pressing stuurde hij de ploeg meermaals bijzonder goed aan. Als die passing nu ook nog net dat tikkeltje beter was, was zijn puntentotaal nog net wat hoger geweest.

Jérémy Doku – 7
Zorgde meermaals voor gevaar bij de Rode Duivels en was ook belangrijk met de assist bij het openingsdoelpunt. Had het verdedigend echter knap lastig en ook wat boter op het hoofd (samen met de rest van de verdediging) bij de gelijkmaker van Israël.

Loïs Openda – 7
Als we enkel zijn eerste helft een cijfer hadden gegeven, kreeg hij misschien net een buis. Zijn tweede helft was echter bijzonder sterk. Eén prachtassist, twee versierde strafschoppen (maar ook één gemist). Doelpunten maken blijft moeilijk, al mag Openda toch tevreden zijn over zijn partij. Nu wél dat doelpuntje maken tegen Frankrijk, Loïs.

Dodi Lukebakio – 6,5
Kreeg de voorkeur op Johan Bakayoko en kende een partij met goede en minder goede momenten. Had het wel meermaals moeilijk om zijn directe tegenstander voorbij te steken en was ook wat te balverliefd. Toen zijn dribbel uiteindelijk wél lukte, wist hij ook mee te helpen bij de gescoorde strafschop van Kevin De Bruyne. Of hij zich daarmee ook helemaal in de basis heeft gewerkt, is nog maar de vraag.