Deadline op til, maar andere regels voor vrije spelers

Transferdeadline staat voor de deur, maar voor vrije spelers gelden andere regels

6 september om 16:45

Een week na de grote(re) competities is het nu aan de Jupiler Pro League om haar Deadline Day te beleven. Vanaf middernacht is het definitief gedaan, althans voor wie een echte transfer wil realiseren. Vrije spelers vallen ook vanaf zaterdag nog aan te werven. VoetbalPrimeur.be dook in het bondsreglement om dat systeem even uit te klaren.

Het basisprincipe in de voetbalwereld: een transfervrije speler aantrekken staat niet gelijk aan een speler losweken bij een andere club. In principe vallen voetballers zonder contract om het even wanneer aan te sluiten. Neem nu bijvoorbeeld Dennis Praet, die deze vrijdag nog voorgesteld zou worden bij Royal Antwerp FC. Eigenlijk is daar geen haast bij. Ook deze zaterdag, volgende week of volgende maand is dat administratief perfect mogelijk, al speelt natuurlijk ook het sportieve plaatje een belangrijke rol.

Daar hoort één belangrijke voorwaarde bij: de speler moet eind juni uit zijn contract gelopen zijn of zijn contract moet in onderling overleg verbroken zijn voor het einde van de transferperiode. Is de vorige overeenkomst pas na de mercato opgezegd óf eenzijdig? Dan mag die speler pas vanaf de start van de volgende transferperiode zijn schoenen vastknopen, in casu 7 januari 2025.

Mogen transfervrije nieuwkomers dan altijd meteen meespelen? Dat nu ook weer niet. In theorie geraakt een speler die laatst in België actief was, sneller speelgerechtigd dan iemand die uit een buitenlandse competitie overwaait. Voor hen is namelijk bevestiging nodig van de voetbalbond uit dat land in kwestie, ook in het geval van een transfervrije overstap. Dat kan enkele dagen tijd vragen. Voor de clubs die Europees actief zijn, geldt er nog een extra restrictie. Enkele dagen geleden moesten de spelerslijsten voor de Europese competities namelijk bij de UEFA binnen zijn. Als pakweg Club Brugge of RSC Anderlecht nu nog een verse, vrije kracht verleidt, zal die pas na Nieuwjaar in Europa in actie mogen komen.

Trouwens, ook voor transfervrije overstappen bestaat er een deadline. Die ligt op ... 15 maart. Dat is dus nog even. Concreet is het altijd mogelijk om iemand in huis te halen, maar wanneer dat na 15 maart gebeurt, mag die speler pas in het volgende seizoen in wedstrijden aantreden voor zijn nieuwe werkgever. Maar daar hoeven de JPL-clubs voorlopig nog geen rekening mee te houden.