Nog één dag de tijd voor de Europese lijsten

De UEFA-deadline voor de Europese lijsten nadert: het concept in een notendop

3 september om 23:30
Laatste update: 3 september om 23:30

De voorrondes zitten erop, na de interlandonderbreking kan het Europese clubvoetbal écht losbarsten. Elke deelnemer aan zo’n Europees toernooi moet deze week haar spelerslijst officieel indienen bij de UEFA. Hoe die lijst er net uit ziet en wat de criteria net zijn, doet VoetbalPrimeur.be in dit artikel uit de doeken.

Wat is de ‘Europese lijst’?
Wie Europees wil aantreden, moet daar spelers voor inschrijven. Dat doet elke ploeg aan de hand van een officiële spelerslijst. Die moet doorgestuurd worden naar de UEFA, dat de Champions League, Europa League en Conference League inricht. In ons land moeten Club Brugge, RSC Anderlecht, Union Saint-Gilloise, Cercle Brugge en KAA Gent zo’n lijst dus opstellen. Staat een speler niet op de lijst? Dan kan hij niet deelnemen in Europees verband.

Hoe ziet die lijst eruit?
Puur administratief eigenlijk. De volgende informatie valt op de lijst terug te vinden: voornaam, familienaam, geboortedatum, rugnummer, nationaliteit … Bovendien moet bij elke speler een gunstig medisch attest van de clubdokter zitten.

Wanneer ligt de deadline van de UEFA?
Ten laatste op dinsdag 3 september om middernacht moeten alle lijsten klaar zijn voor de Champions League. De lijsten van de Europa League moeten binnen zijn ten laatste op woensdag 4 september 23.59. Dat levert een vervelende situatie op voor de Belgische ploegen, aangezien de transfermarkt in de JPL nog open is tot en met vrijdag 6 september. Spelers die later worden aangetrokken, kunnen dus geen Europese wedstrijden betwisten.

Er bestaat een A-lijst en een B-lijst. Hoe zit dat?
Vanaf hier wordt het inderdaad een stukje moeilijker. De UEFA maakt gewag van een A- en B-lijst. Laat ons beginnen met de A-lijst, eigenlijk de hoofdlijst. Simpel gezegd zijn dit de spelers die de trainer wil kunnen opstellen in Europa. In totaal kunnen er maximum 25 spelers op staan. De UEFA hanteert echter een restrictie. Minstens 8 van die 25 plaatsen moeten voorbehouden zijn voor ‘locally trained players’. 

Dat zijn voetballers die tussen hun 15e en 21e levensjaar (minstens) drie jaar bij de club in kwestie (de zogenaamde ‘club-trained players) of in de nationale competitie van die club (‘association-trained players) aan de slag waren. Met deze regel wil UEFA de opleiding en doorstroming van jeugdspelers bevorderen. Oh ja, die drie jaren hoeven niet aaneensluitend te zijn. Als de club niet aan die acht ‘locally trained players’ geraakt, verliest het plaatsen op haar A-lijst.

Wat dan met die B-lijst? Ook dat is in feite een mechanisme om de jeugd kansen te geven. Deze tweede lijst is onbeperkt in hoeveelheid. Jongeren die geboren zijn op of na 1 januari 2003 kunnen hier een plekje op krijgen, op voorwaarde dat ze al twee jaar tot de selectie van de club in kwestie horen of al drie jaar met een uitleenbeurt van één jaar erbij. Ook een verschil: die B-lijst mag je een heel jaar door wijzigen of aanvullen, tot 24 uur voor de respectievelijke wedstrijd.

Wat met getransfereerde nieuwkomers?
Van zodra de lijst richting UEFA verstuurd is, ligt de selectie definitief vast. Dat is althans het geval tot na de (nieuwe) ‘league phase’, die tegenwoordig tot en met januari duurt. Kunnen wintertransfers dan überhaupt nooit in Europa uitkomen voor hun kersverse werkgever? Toch wel. De UEFA staat tussen de ligafase en de knock-out-fase toe dat elke club (hoogstens) drie veranderingen doorvoert. Voor elke nieuwkomer op de A-lijst moet er natuurlijk ook een naam verdwijnen.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.