Anderlecht mikt op Edozie: City-stempel en puik jaar achter de rug

Anderlecht mikt op flits van Edozie: City-stempel en puik jaar vragen bevestiging

5 september om 07:40
Laatste update: 5 september om 07:40

RSC Anderlecht kon nog een vleugelflitser gebruiken en denkt die nu gevonden te hebben. Samuel Edozie zou woensdag neergestreken zijn in Brussel om een huurovereenkomst te ondertekenen. De 21-jarige Engelsman stapt tijdelijk over van Southampton FC, waar hij zich vorig seizoen op de kaart zette. VoetbalPrimeur.be geeft graag wat extra toelichting.

Een ronkende naam is Edozie (nog?) niet in de voetbalwereld, maar zijn lievelingsgerecht is wel al bekend. Een foto op zijn Instagram-profiel toont hem smikkelend temidden enkele pizzadozen. In Brussel valt zeker en vast een goede pizzeria te vinden, daar hoeft Edozie zich geen zorgen om te maken. De beoogde aanwinst valt een typisch product uit de Britse jeugdopleiding van de laatste jaren te noemen. Als flankaanvaller koppelt hij zijn uitstekende basistechniek aan een straffe versnelling en voldoende spelinzicht. Die steekkaart zou je nochtans niet meteen verbinden aan zijn eerste jeugdliefde …

Edozie zette zijn eerste voetbalpasjes namelijk bij Millwall FC, waar de traditionele kick & rush nooit ver weg is. Toch kon hij zich in die opleiding ook technisch onderscheiden, in die mate zelfs dat Manchester City in 2019 op de drempel stond. Op z’n zestiende was hij toen al een bedrag van zeven cijfers waard. Mooie adelbrieven, al lopen er in de jeugdrangen van City wel wat meer klasbakken rond. In dat gezelschap hield Edozie zich prima staande. Het mondde uit in één van de mooiste dagen van zijn nog prille carrière: 7 augustus 2021.

Debuut op Wembley
Die dag had Pep Guardiola een verrassing van formaat in petto. Na zijn sterke voorbereiding kreeg Edozie een prachtige beloning. In de strijd om de Community Shield mocht hij aan de aftrap verschijnen, wat in één klap zijn profdebuut betekende. Na 65 minuten werd hij naar de kant gehaald en door een late strafschoptreffer van Kelechi Iheanacho ging de trofee zowaar naar Leicester City, maar dat kon de pret ten huize Edozie niet drukken. Ook ene Cole Palmer mocht samen met hem trouwens het eerste fluitsignaal vanop het veld aanhoren.

De paden van beide generatiegenoten zouden echter uiteenlopen. Terwijl Palmer intussen furore maakt in dienst van Chelsea FC, had Edozie nood aan een stap terug. Bij Man City verzamelde hij wel nog enkele selecties, tot aan de Champions League toe. Verdere speelminuten waren hem evenwel nooit gegund. De Brit koos dan ook eieren voor zijn geld. De eierboer in kwestie kwam uit Southampton, dat bereid was om acht miljoen euro neer te tellen in het Etihad Stadium. Zijn eerste seizoen verliep er niet van een leien dakje. Edozie diende vooral als invaller, maar in die rol kon hij zelden tot nooit een wedstrijd doen kantelen. Aan het einde van de rit zakten The Saints weg uit de Premier League.

Geen pretje, een degradatie, maar in het geval van Edozie zou het wel eens een geluk bij een ongeluk geweest kunnen zijn. In de Championship vond hij namelijk een gepaster toneel om zijn ontwikkeling door te trekken. In augustus al onderstreepte de winger die stelling met zijn eerste profdoelpunt. Uiteindelijk zou Edozie afklokken op zes goals en drie assists. Maar nog belangrijker: met zestien basisplaatsen steeg zijn speeltijd aanzienlijk. Het klapstuk volgde op Wembley, een decor dat Edozie bekend voorkwam. In het mythische stadion meldde Southampton zich na één jaar afwezigheid weer bij de Engelse elite.

Bevestiging zoeken
Met wat meer bagage in de rugzak vatte Edozie die uitdaging aan vol goede moed. In de eerste drie speeldagen kreeg hij ook twee invalbeurten: een helft in Newcastle en zo’n twintig minuten thuis tegen Nottingham Forest. Daarin kon Edozie jammer genoeg niets forceren. Volgens het gespecialiseerde Opta vloeide in dat uurtje tijd amper één doelkans voort uit zijn voetenwerk. Southampton ging ook twee keer onderuit met 1-0 en staat nu troosteloos laatste. Geen ideale omstandigheden om als 21-jarige aan de weg te timmeren …

Dat lijken alle partijen nu ook beseft te hebben. Net daar is Jesper Fredberg in de dans gesprongen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd beschikt Edozie alvast over een veelbelovend cv, ook op internationaal vlak. Als zoon van een Nigeriaanse vader en een Engelse moeder koos hij voor de Engelse jeugdploegen. Daar tekende hij categorie na categorie present, zij het niet altijd. In de huidige campagne van de beloften voor het EK in Slowakije van 2025 mocht hij nog geen minuten maken. Met een flukse uitleenbeurt aan Anderlecht kan daar zomaar verandering in komen. Als dat lukt, mag er gerust wat extra kaas op de pizza om te vieren.