Nog veel werk voor Beerschot: slechtste promovendus in tien jaar

De slechtste promovendus in tien jaar: er ligt nog véél werk op de Beerschot-plank

5 september om 15:40
Laatste update: 5 september om 15:40

Het is (nog?) lang geen carnaval op het Kiel. Sinds haar terugkeer bij de grote jongens sprokkelde K. Beerschot V.A. amper één puntje. Als het zich wil redden, zal dat toch een stuk beter moeten. Wat blijkt: Beerschot is zelfs de zwakste promovendus van de afgelopen tien jaar, berekende VoetbalPrimeur.be.

Eén schamel gelijkspelletje, en dan nog een troosteloze brilscore tegen OH Leuven die al dateert van de openingsspeeldag. Sindsdien ging het van kwaad naar erger. In hun vijf voorbije wedstrijden bleven De Ratten met lege handen achter, na achtereenvolgende nederlagen tegen Union Saint-Gilloise (3-1), Cercle Brugge (4-1), KRC Genk (3-4), Standard Luik (1-0) en FCV Dender EH (1-2). Zo wordt missie redding schier onmogelijk.

Met 1 op 18 doet Beerschot het dus bijzonder pover. De voorbije tien jaar haalde geen enkele stijger namelijk zo'n laag aantal na zes speeldagen. Het vorige diepterecord ligt zelfs een pak hoger. KVC Westerlo kwam in 2022 over en haalde 'maar' zes punten, al is dat dus wel het zesvoudige van Beerschot nu. Overigens hoeven de Antwerpenaren niet ver te kijken om inspiratie te zoeken. Medepromovendus zit al aan elf stuks en prijkt begin september zelfs aan kop van de rangschikking.

Voorbeeld nemen aan zichzelf
Daarmee hebben de Oost-Vlamingen nét niet het record te pakken van het afgelopen decennium. Dat staat nog steeds op naam van ... Beerschot zelf! Bij hun vorige promotie, in 2020, opende de ploeg met twaalf punten uit zes wedstrijden. Union Saint-Gilloise herhaalde dat kunstje overigens het daaropvolgende seizoen. Beerschot zal dringend een voorbeeld moeten nemen aan die reeks. Anders zou het wel eens Halloween kunnen worden op het Kiel in plaats van carnaval ...

Het puntentotaal van de promovendi van de afgelopen tien jaar na zes speeldagen:

2015: Sint-Truiden (10) en OH Leuven (9)
2016: KAS Eupen (7)
2017: Royal Antwerp FC (11)
2018: Cercle Brugge (8)
2019: KV Mechelen (11)
2020: Beerschot V.A. (12)
2021: Union Saint-Gilloise (12)
2022: KVC Westerlo (6)
2023: RWDM (7)
2024: Beerschot (1) en Dender (11)

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.