VP's elftal transfervrije (ex-)wereldtoppers

Een elftal transfervrije (ex-)wereldtoppers die nog gratis op te halen vallen

28 augustus om 23:25
Laatste update: 28 augustus om 23:25

De Belgische clubs hebben nog een weekje extra respijt, maar voor de grootste Europese competities staat de transferdeadline al op de drempel. Voor de G5 is het deze vrijdagavond sluitingstijd. Nadien vallen enkele nog clubloze spelers te tekenen. Gelukkig voor de twijfelaars lopen er momenteel nog een heleboel ronkende namen vogelvrij rond. VoetbalPrimeur.be stelde een prestigieus elftal samen.

Keylor Navas
Zes jaar bij Real Madrid en vijf jaar bij PSG. Geef toe, dan ken je het klappen van de zweep. Met z’n 37 lentes nadert Navas de voetbalpensioengerechtigde leeftijd, al waren er in het verleden nog doelmannen die tot hun veertigste doorgingen. De Costa Ricaan zou alvast een schat aan ervaring meebrengen. Een gedroomde tweede doelman …

Serge Aurier
Nog maar 31, en toch lijkt de carrière van de Ivoriaan als een nachtkaars uit te doven. Vooral in dienst van PSG en Tottenham maakte Aurier grote sier, al zorgde zijn wispelturige karakter meermaals voor een haar in de boter. Tot anderhalf jaar geleden was hij nog een vaste kracht in de Premier League, weliswaar bij het bescheiden Nottingham Forest. Een overstap naar Galatasaray pakte volledig verkeerd uit. Wie haalt Aurier uit de vergeethoek?

Joel Matip
Onder Jürgen Klopp vormde de Duitse Kameroener vaak het hart van de Liverpool-defensie. Samen met zijn trainer zwaaide hij enkele maanden terug af op Anfield Road. Ondanks zijn 33-jarige leeftijd heeft Matip nog maar twee werkgevers op zijn cv staan. Een honkvaste medewerker, met andere woorden. Mogelijk voegt hij daar nog een derde en laatste club aan toe.

Mats Hummels
Een wereldkampioen en vijfvoudig Bundesliga-winnaar met transfervrije status, die moet wel goed in de markt liggen. De hoofdrolspeler zelf blijkt echter behoorlijk kieskeurig te zijn. Zo wees Hummels Bologna FC al af, hoewel die ploeg straks in de Champions League debuteert. Misschien wel terecht, want in zijn afscheidsmaanden bij Borussia Dortmund bewees de Duitser nog een bijzonder hoog niveau te kunnen halen.

Mario Hermoso
In tegenstelling tot voorgaande spelers is deze Spanjaard nog geen dertiger. Samen met zijn linksvoetigheid en jarenlange dienstverband bij Atlético Madrid verklaart dat waarom Hermoso nog zo’n hoge martkwaarde bezit. Transfermarkt schat hem in op 25 miljoen euro. Hoewel geïnteresseerden hem gratis kunnen verleiden, is een nieuwe relatie tot nu toe nog niet aan de orde geweest. In juli was er sprake van AC Milan, maar die flirt lijkt bekoeld. 

Rafinha
Het levende bewijs dat een verhuis naar het Midden-Oosten je naamsbekendheid doet kelderen. Bij FC Barcelona, Internazionale en PSG haalde de fijnbesnaarde linkspoot geregeld de compilaties. Sinds hij in september 2022 voor Al-Arabi in Qatar koos, is het muisstil rond Rafinha geworden. Inmiddels is hij al een tweetal maanden vogelvrij, maar niemand die er ook maar aan denkt om hem op te pikken. Nochtans staan er nog maar 31 jaren op zijn teller.

Adrien Rabiot
Net als Hermoso ingeschat op 25 miljoen euro. Dat is niet eens zo gek, als je weet dat hij het afgelopen EK nog gewoon tot de basisploeg hoorde van de oeverloos getalenteerde Fransen. Een nieuwe broodheer heeft die status Rabiot nog niet opgeleverd. Manchester United wordt het vaakst genoemd, maar ook dat verhaal is wat stilgevallen. Gelukkig hoeft de deadline van 30 augustus geen eindpunt te betekenen voor Rabiot.

Dele Alli
Ooit bombardeerden de tabloids hem tot de volgende ‘wonderboy’ van het Britse voetbal. De laatste jaren is het met de loopbaan van Alli echter steil bergaf gegaan. De middenvelder gaf openhartig toe met psychologische demonen te worstelen en tot overmaat van ramp sputterde ook het lichaam tegen. Zo moest Alli het hele voorgaande seizoen herstellen van een afgescheurde hamstring. Inmiddels zou hij weer fit zijn. Wie neemt het risico?

Memphis Depay
Nog een vaste waarde op Euro 2024 die maar geen toekomstige club vindt. Door blessureleed kon Memphis in twee jaar bij Atlético nooit volledig zijn stempel drukken. Zijn 46 doelpunten als Nederlands international blijven evenwel tot de verbeelding spreken. De kans bestaat dat hij in Madrid mag blijven wonen, want er zou nu iets bewegen bij Rayo Vallecano.

Jean-Eric Maxim Choupo Moting
Van 2020 tot 2024 was de spits nog goed voor 122 wedstrijden voor Bayern München, waarin hij 38 treffers en 13 assists liet optekenen. Toegegeven, de afgelopen jaargang was de minste van de vier, maar toch zou Choupo Moting op een kleiner podium nog kunnen begeesteren. Zijn leeftijd (35) steekt hem waarschijnlijk stokken in de wielen. Als supersub om een levensbelangrijke goal te forceren in het slot, die rol lijkt hem nog op het lijf geschreven.

Anthony Martial
Lange tijd stond hij te boek als ‘de duurste tiener uit de voetbalgeschiedenis’. Dat etiket kon Martial in negen jaar Manchester United nooit volledig van zich af trekken, zelfs niet toen hij in 2019-2020 zeventien keer raak trof in de Premier League. Intussen is de aanvaller vrij om te gaan en staan waar hij wil. Op het bescheiden Como na valt het aantal gegadigden echter vies tegen. Martial lijkt te zullen moeten wachten op de wanhopigen ná Deadline Day …