Een elftal aan ex-JPL-spelers, transfervrij in de aanbieding: van Ochoa tot Roofe
De zestien clubs uit de Jupiler Pro League mogen nog zo’n anderhalve week op koopjes jagen. Voor zij die krap bij kas zitten, klinken transfervrije buitenkansjes als muziek in de oren. Daarom reikt VoetbalPrimeur.be graag een helpende hand toe met dit elftal van clubloze ex-spelers uit de Jupiler Pro League.
Guillermo Ochoa
Meteen de meest ronkende naam uit het gezelschap, met jarenlange ervaring in onder meer de Ligue 1, La Liga, de Serie A en - last but not least - vijf WK’s. Een mens zou haast vergeten dat hij tussen 2017 en 2019 het doel van Standard Luik verdedigde. Vijf jaar later heeft Ochoa er net twee seizoenen Salernitana opzitten. 39 lentes staan er op zijn teller, maar in de herfst van zijn carrière lijkt hij nog niet te zitten. Om maar te duiden: sinds zijn vertrek uit Luik zat Ochoa amper zeven competitieduels op de bank.
Moussa Wagué
Ooit maakte hij één van de meest spraakmakende transfers uit de JPL-geschiedenis. Van het bescheiden KAS Eupen trok Wagué in één klap naar … FC Barcelona! Daar werd hij vooral gehaald voor het B-elftal, maar toch staan er meer dan 400 minuten bij Barça A op zijn cv. Die pakt niemand hem ooit nog af. De laatste jaren gleed Wagué wel ver(der) af, van OGC Nice over PAOK naar Kroatië en Cyprus. Tijd om te herbronnen, zou je denken.
Merveille Bokadi
Een naam die nog weinig introductie nodig heeft, aangezien hij de voorbije zeven jaar voor Standard uitkwam. Daar groeide de Congolees geleidelijk uit tot één der betere centrale verdedigers van ons kampioenschap. Door zijn nonchalance laat Bokadi af en toe wel eens een steek vallen, maar los daarvan zou hij voor menig eersteklasser een flinke meerwaarde betekenen.
🎂 𝟚𝟠 🎂
— Standard de Liège (@Standard_RSCL) May 21, 2024
✌ 𝐁𝐨𝐧 𝐚𝐧𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐢𝐫𝐞 Merveille Bope Bokadi 🇨🇩 pic.twitter.com/7q1qTISKoe
Jérémy Gélin
Met amper twaalf JPL-wedstrijden bij Royal Antwerp FC viel zijn vorige passage in ons land bescheiden te noemen. Nochtans stapte de Franse mandekker anno 2020 wel met enkele adelbrieven over van Stade Rennes. Na zijn escapades op de Bosuil keerde hij terug naar zijn thuisland, weliswaar met een stapje terug. In de Ligue 2 was Gélin twee jaar lang een vaste waarde in dienst van Amiens SC. Niettemin gingen beide partijen deze zomer uit elkaar.
Leonardo Lopes
Van alle spelers in dit elftal staat de Portugees momenteel te boek met de hoogste transferwaarde, althans volgens Transfermarkt. Die 4,5 miljoen euro is ook gewoon een terechte inschatting, zou je denken. Lopes combineert niet alleen techniek aan kracht en doortastendheid, bovendien is hij ook nog eens bijzonder polyvalent. Zowel op de middenstrook als op de backs kan de ex-Cerclist een toegevoegde waarde bieden. Een interessante piste voor onze topclubs?
Cheikhou Kouyaté
Exact tien jaar geleden stak hij vanuit Brussel het Kanaal over. Intussen zitten we 291 Premier-League-duels verder. Bij West Ham United, Crystal Palace en Nottingham Forest bewees de goedlachse Senegalees dat je huizen op hem kan bouwen. Op zijn 34e liggen zijn beste jaren achter de rug, maar in de JPL moet Kouyaté zeker nog vlot kunnen meedraaien. Zijn tonnen ervaring en ploeggeest krijg je er gratis bovenop.
A guard of honour for the AFCON champion 🇸🇳🏆
— Crystal Palace F.C. (@CPFC) February 15, 2022
Cheikhou Kouyaté ❤️💙#CPFC pic.twitter.com/iaYEeW42ef
Steven Alzate
Na Bokadi nog zo’n Rouche die zich wat begraven lijkt te hebben in de Vurige Stede, hoewel hij daar best een puike indruk naliet. Twee jaar lang predikte Alzate in de woestijn die het Luikse middenveld heette. Pas 25 jaar jong, 34 wedstrijden in de PL, technisch bovengemiddeld, en toch geen nieuwe werkgever vinden. Liggen zijn verwachtingen te hoog?
Marco Ilaimaharitra
Ook hij had zijn transfervrije status ongetwijfeld enigszins anders voorgeschoteld. Sinds 2017 was Ilaimaharitra een onbetwiste steunpilaar bij De Carolo’s. Wat in zijn nadeel spreekt, is dat het in zijn laatste twee jaren al lichtjes aan bergaf ging. Toch zou het straf zijn mocht hij op z’n 29e al versleten zijn. Wie nog op zoek is naar balvastheid op het middenveld, pleegt best een telefoontje.
Dennis Praet
De (voormalige) Rode Duivel zit volledig op een zijspoor. Bij Leicester City hing er geen toekomst meer in de lucht, maar waar het nu heen moet, is nog koffiedik kijken. Zelf snakt Praet het hardst naar de laars, maar daar lijken ze zijn (prima) prestaties vergeten te zijn. Toch maar de JPL, dan? Zijn looneisen zullen niet van de poes zijn. Als prestigetransfer kan het dan weer tellen.
Islam Slimani
Een schoonheidsprijs valt met hem niet te winnen. De krom gebogen Slimani trekt, sleurt en ploetert vooral negentig minuten lang. Efficiënt is het daarentegen wél. Bij zowel Anderlecht als KV Mechelen maakte hij de aanvallers rondom hem beter. Ook Slimani heeft in zijn leven al enkele vette contracten ondertekend, maar bewees dat het hem niet uitsluitend om geld te doen is door voor Malinwa te kiezen.
Kemar Roofe
Toegegeven, bij Anderlecht was de Engelse Jamaicaan een beetje het lachertje, ondanks zijn zes competitietreffers. Die criticasters kregen lik op stuk bij Rangers FC. In zijn eerste twee seizoenen daar was hij goed voor respectievelijk achttien en zestien goals. Nadien ging het echter bergafwaarts, waardoor het huwelijk op een sisser uitdraaide. Die pagina wil Roofe zo snel mogelijk omslaan. In België kan dat zomaar.