Transferdeadline twee dagen vroeger voor Europese JPL-clubs

Voor Anderlecht, Club, Cercle, Gent en Union ligt deadline eigenlijk twee dagen vroeger

25 augustus om 10:30
Laatste update: 29 augustus om 23:25

Met Club BruggeUnion Saint-GilloiseRSC Anderlecht en KAA Gent zijn al vier Belgische clubs verzekerd van een Europese competitiefase. Cercle Brugge kan het Belgische feest compleet maken. Voor die Europese deelnemers ligt de transferdeadline eigenlijk twee dagen eerder dan voor de andere JPL-clubs. VoetbalPrimeur.be legt uit hoe dat komt. 

Club Brugge treedt straks als enige Belgische deelnemer aan in de (vernieuwde) Champions League, Union bindt de strijd aan in de Europa League. Anderlecht kan Union vervoegen. Loopt het mis, dan heeft Anderlecht nog het vangnet van de Conference League. Gent plaatste zich woensdag voor de Conference League. Cercle mag na de 1-6 in Polen ook al (bijna zeker) opgeschreven worden, ook in de Conference League. Zo stevent de JPL opnieuw af op vijf Europese vertegenwoordigers.

Dat betekent ook dat die clubs een Europese lijst moeten indienen. De deadline die de UEFA daarvoor oplegt, is woensdag 4 september om middernacht voor de Conference League en de Europa League. Voor de Champions League is het zelfs een dag vroeger. Daar ligt nu net een bijzonderheid voor het Belgische voetbal. Terwijl de meeste grote competities (zoals de G5 bijvoorbeeld) hun transferperiode al eind augustus of op de eerste of tweede dag van september afgerond zien, is dat in ons land dus nog een stukje langer. Hier valt het doek pas op vrijdag 6 september. Nog voldoende tijd, zou je denken.

Schijn bedriegt echter. Als Anderlecht, Cercle, Club, Gent en Union nog versterking willen halen, geraakt die best ook ingeschreven voor het Europese verhaal. In dat geval moet die nieuwkomer dus ten laatste op 4 september voorgesteld worden, zodat hij de Europese lijst nog haalt. Transfers op 5 of 6 september zullen enkel in de Jupiler Pro League in actie kunnen komen. Maar goed, eerst moeten Anderlecht, Cercle en Gent hun voorrondevarkentje nog wassen!

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.