Alles wat je moet weten over de Champions League-loting van Club Brugge

De Champions League kan beginnen, ontdek de 35 mogelijke Club Brugge-tegenstanders

29 augustus om 16:48
Laatste update: 29 augustus om 16:48

Club Brugge kijkt uit naar donderdag. Dan leert Blauw-Zwart zijn tegenstanders in de groepsfase van vernieuwde formule van de Champions League kennen. Wie kan Blauw-Zwart loten? Hoe werkt het toernooi in het seizoen 2024-2025? En wanneer zijn de speeldata? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Champions League voor dummies

De Champions League is een jaarlijkse clubvoetbalcompetitie georganiseerd door de UEFA, waarin de beste Europese clubs deelnemen. De competitie begint met een groepsfase gevolgd door knock-outrondes en eindigt met een finale. Het is de meest bekeken clubcompetitie ter wereld en de derde meest bekeken voetbaltoernooi na het Europees Kampioenschap en het Wereldkampioenschap.

De 'oude' Champions League kende 32 deelnemers, die werden verdeeld over acht groepen van vier teams. De nummers één en twee uit iedere poule gingen door naar de knock-outfase, de nummers drie verplaatsten zich naar de Europa League en de nummers vier waren uitgeschakeld. Vanaf het seizoen 2024/25 gaat dit echter drastisch veranderen.

Wanneer is de Champions League-loting met Club Brugge?

De loting voor de competitiefase van de Champions League vindt plaats op donderdag 29 augustus 2024. In Monaco start de loting met onder meer Club Brugge om 18u00 Belgische tijd. De loting is LIVE te volgen op VoetbalPrimeur.be.

Hoe ziet de competitiefase van de Champions League eruit?

Vergeet de traditionele groepsfase met 32 deelnemers. Vanaf nu spreekt men van een competitiefase met 36 ploegen.  Elke ploeg krijgt niet langer drie tegenstanders toegewezen, maar acht tegenstanders. Elke club speelt vier keer thuis en vier keer uit. De uit- en thuismatchen zijn dus tegen een andere tegenstander. Met andere woorden, Club Brugge kan straks een thuismatch hebben tegen Real Madrid en een uitwedstrijd tegen Feyenoord, zonder naar Madrid te moeten of de Rotterdammers thuis te ontvangen.

Hoe ziet de loting eruit?

De 36 ploegen worden, net zoals vroeger, verdeeld in vier verschillende potten op basis van hun individuele UEFA-coëfficiënt. Alleen de titelhouder is zeker van zijn plaats als nummer één in pot 1. De UEFA spreekt zelf van een hybride loting. Een ploeg uit pot 1 wordt handmatig geloot. Daarna zal een computersimulatie de verschillende tegenstanders aanduiden. De software duidt ook aan wie de uit- en thuisploegen zijn. Dit gaat door tot alle matchen bekend zijn. 

De potindeling

Pot 1: Real Madrid, Manchester City, Bayern München, PSG, Liverpool, Internazionale, Borussia Dortmund, Leipzig, FC Barcelona
Pot 2: Bayer Leverkusen, Atlético Madrid, Atalanta Bergamo, Juventus, SL Benfica, Arsenal, CLUB BRUGGE, Shakhtar Donetsk, AC Milan
Pot 3: Feyenoord, Sporting, PSV, Dinamo Zagreb, Salzburg, Lille, Rode Ster Belgrado, Young Boys, Celtic
Pot 4: Slovan Bratislava, Monaco, Sparta Praag, Aston Villa, Bologna, Girona, VfB Stuttgart, Sturm Graz, Stade Brest

Interessant om te weten

- Iedere ploeg speelt een uit- en een thuismatch tegen ploeg uit de vier potten.
- In de competitiefase mag een ploeg niet spelen tegen een tegenstander uit hetzelfde land.
- Bovendien kan een ploeg maximaal tegen twee tegenstanders uit hetzelfde land spelen.

Welke clubs gaan door naar de volgende ronde?

- Er wordt één rankschikking opgemaakt met daarin alle 36 ploegen
- De nummers 1 tot en met 8 plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales
- De nummers 9 tot en met 16 spelen een tussenronde (geplaatst)
- De nummers 16 tot en met 24 spelen een tussenronde (ongeplaatst)
- De nummers 25 tot en met 36 zijn na de competitiefase uitgespeeld, er is geen vangnet van de Europa League meer

Speeldata competitiefase

Speelronde 1: 17, 18 en 19 september 2024
Speelronde 2: 1 en 2 oktober 2024
Speelronde 3: 22 en 23 oktober 2024
Speelronde 4: 5 en 6 november 2024
Speelronde 5: 26 en 27 november 2024
Speelronde 6: 10 en 11 december 2024
Speelronde 7: 21 en 22 januari 2025
Speelronde 8: 29 januari 2025

Loting tussenronde

Het begrip 'Europees overwinteren' kan ook de prullenbak in. De competitiefase loopt immers door tot en met januari 2025. De loting voor de tussenronde met de de nummers 9 tot en met 16 versus de nummers 17-24 vindt plaats op 31 januari 2025. De heenmatchen gaan door op 11 en 12 februari. Een week later op 18 februari en 19 februari staan de terugmatchen al op het programma.

De weg naar de finale

Uiteindelijk plaatsen 16 ploegen zich voor de achtste finales van de Champions League. De loting voor de achtste finales vindt plaats op 21 februari 2025. Dan wordt ook meteen de weg naar de finale voor alle ploegen duidelijk. Op die dag leren we ook de samenstellingen voor de kwartfinales, halve finales en finale kennen. De knock-outfase is zoals je gewend bent: tot en met de halve finales speelt men een heen- en terugmatch. De finale wordt in één duel gespeeld.

De speeldata voor de knockoutfase

Achtste finales: 4 en 5 maart / 11 en 12 maart 2025
Kwartfinales: 8 en 9 april / 15 en 16 april 2025
Halve finales: 29 en 30 april / 6 en 7 mei 2025
Finale: 31 mei 2025

Champions League-finale in München

De finale van het Champions League-seizoen 2024/2025 wordt dus op zaterdag 31 mei 2025 gespeeld. De eindstrijd gaat door in de Allianz Arena, het stadion van Bayern München.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.