Tijd voor Voetbal bespreekt vertrek Westerlo-spits Stassin bij RSC Anderlecht

'Anderlecht is in de fout gegaan met Stassin, het had hem goed kunnen gebruiken'

29 augustus om 17:00
Laatste update: 29 augustus om 17:00

Lucas Stassin is bezig aan een bijzonder goed seizoensbegin bij KVC Westerlo en was ook afgelopen weekend weer goed voor een assist. Vrijwel wekelijks blinkt hij uit bij de Kemphanen nadat hij afgelopen zomer afscheid nam van RSC Anderlecht. Tijd voor Voetbal, de voetbalpodcast van VoetbalPrimeur.be, ziet dat paars-wit toch in de fout is gegaan.

Na een meer dan degelijk debuutseizoen bij Westerlo lijkt Stassin nu bezig aan zijn grote doorbraak bij de Kemphanen. Hij is onder Timmy Simons inmiddels een basispion en was in de eerste vijf wedstrijden van dit seizoen goed voor twee doelpunten en drie assists. Twee seizoenen geleden was hij nog een uitblinker bij RSCA Futures, maar een doorbraak bij de A-ploeg zat er niet in.

"Anderlecht had Stassin nochtans wel goed kunnen gebruiken", opent hoofdredacteur Daan Slingers. "Het niveau van Kasper Dolberg haalt hij nog niet, maar hij heeft wel andere kwaliteiten dan Luis Vazquez. Kwaliteiten die Anderlecht goed had kunnen gebruiken", klinkt het.

Men ziet in Stassin nog geen basisspeler voor Anderlecht, al vraagt adjunct-hoofdredacteur Glenn Schrader zich af of Kasper Dolberg dat ook wel is. "Als ik Dolberg zijn statistieken bekijk, komt hij er toch niet goed uit. Balcontacten, gewonnen duels, balveroveringen, aanrakingen in het strafschopgebied, enz. Op elke statistiek staat hij vergeleken met alle spitsen van de JPL bijna onderaan het klassement", geeft hij duidelijk aan.

"Maar Dolberg is zonder twijfel goed genoeg voor Anderlecht", countert Slingers. "Alleen wordt hij op dit moment niet voldoende bediend. Er zijn momenteel amper flanken of een nummer tien om hem in het zestienmetergebied te bedienen. Dan heb je het als spits van Anderlecht een pak lastiger, want de manier waarop hij een doelpunt kan maken is veel belangrijker."

Uitleenbeurt, geen verkoop
Dolberg is spits nummer één, maar Stassin had dus wel een goede back-up geweest kunnen zijn, oordeelt men. Hij vertrok echter definitief bij de club. "Het is wel erg dat Anderlecht Stassin heeft laten gaan", gaat Slingers verder. "Men had bij paars-wit een voorbeeld moeten nemen aan Club Brugge: dat De Cuyper even bij Westerlo had gestald en dan de evaluatie had gemaakt. Nu werd die evaluatie over Stassin afgelopen zomer al gemaakt. Dat is een fout geweest van Anderlecht."

"Maar hij is ook bij Anderlecht vertrokken omdat hij er geen basisspeler kon zijn", countert Michiel Vercauteren. "Stassin gaf recent nog aan dat Anderlecht nog steeds in zijn hart zit, maar hij wilde zich basisspeler voelen en voor zijn ontwikkeling is het wel een goede zaak geweest om te vertrekken."

Al oordeelt Vercauteren ook dat Anderlecht Stassin misschien te snel definitief heeft laten gaan. "Want als je hem nu ziet spelen, is hij momenteel misschien wel één van de beste spelers in de Pro League", besluit hij.

Verder in Tijd voor Voetbal worden de problemen van Club Brugge, de mindere resultaten van Royal Antwerp FC en de vele VAR-fases besproken. Ook is er even aandacht voor Leandro Trossard en nog veel meer.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.