Partizan opponent van Gent in Conference League play-offs

Partizan, opponent van Gent, fanatieke aanhang en jeugdproduct van Anderlecht

21 augustus om 14:10
Laatste update: 21 augustus om 14:17

In het allesbeslissende Play-Offs duel van de Conference League staat KAA Gent tegenover Partizan Belgrado, afkomstig uit Servië. Het eerste duel zal gespeeld worden in het Partizanstadion en een week later vindt het tweede duel van het tweeluik plaats in de Planet Group Arena. Wat mogen de Buffalo’s verwachten van Partizan? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Partizan in het kort:
Volledige naam: FK Partizan
Bijnaam: Parni Valjak
Stadion: Partizanstadion, 32.710
Hoofdtrainer: Aleksander Stanojević
Aantal kampioenschappen in eigen land: 8
Laatste Europese-hoofdfase deelname: 2022/2023

Partizan in Europa
FK Partizan is een gezicht dat vaak is terug te vinden in een van de Europese toernooien. Echter was dit iets wat de Servische ploeg in het afgelopen seizoen niet lukte, destijds strandde Partizan in de Play-Off ronde voor de Conference League. Het allesbeslissende tweeluik met FC Nordsjaelland (Denemarken) werd namelijk met 6-0 verloren.

De laatste keer dat Partizan actief was in de hoofdfase van een Europees toernooi was in het seizoen 2022/2023. Toen kwam het uit in de groepsfase van de Conference League. Hier wist het in een poule met OGC Nice (Frankrijk), FC Köln (Duitsland) en Slovacko (Tsjechië) een tweede plaats te bemachtigen waardoor het uit mocht komen in de knock-outfase. Hier stopte het avontuur echter al snel nadat het eerste tweeluik met Sheriff Tiraspol (Moldavië) met 2-3 werd verloren.

In het huidige seizoen stroomde Partizan in in de tweede voorronde van de Champions League. Hier begon het met een tweeluik tegen Dynamo Kyiv (Oekraïne), dit tweeluik werd kansloos met 9-2 verloren. In de derde voorronde van de Europa League speelde het vervolgens tegen FC Lugano (Zwitserland), ook dit tweeluik ging verloren.

Partizan in Servië
Partizan wist in totaal acht keer kampioen te worden van de Servische competitie. Met deze acht titels wist enkel aartsrivaal Rode Ster Belgrado vaker de titel binnen te slepen. Zij wisten namelijk tien keer landskampioen te worden. Ook in het afgelopen seizoen moest Partizan Rode Ster aan zich voorbij laten gaan, zij werden met een afstand van maar liefst achttien punten kampioen van Servië.

Het huidige seizoen in Servische Mozzart Bet Superliga is inmiddels vijf speelrondes aan de gang. Partizan speelde in verband met het Conference League duel van donderdag tegen Gent pas vier wedstrijden en had hierdoor het afgelopen weekend een vrij weekend. Van de vier wedstrijden die Partizan speelde werden er drie gewonnen en werd er één keer gelijkgespeeld. Opvallend is dat Partizan in deze vier wedstrijden nog geen enkele tegentreffer incasseerde.

Een Belg in de selectie van Partizan
Binnen de selectie van Partizan zien we een speler terug van Belgische afkomst. Nathan De Medina maakt sinds de zomer van 2023 deel uit van de selectie van de Servische ploeg. In België speelde De Medina in de jeugdopleiding van RSC Anderlecht. Na een huurperiode bij OH-Leuven maakte hij de overstap naar Royal Excel Mouscron. Na een periode van drie jaar vertrok hij bij Moeskroen en maakte hij de overstap naar Duitsland, hier speelde De Medina bij Arminia Bielefeld en Eintracht Braunschweig.

Trainer en speelwijze Partizan
Aleksander Stanojević is momenteel de hoofdtrainer bij Partizan. Het is inmiddels alweer de derde periode dat Stanojević de oefenmeester is bij de Servische ploeg. Tussendoor was de trainer nog actief in China, Israël, Griekenland, Saudi-Arabië en Turkije. Stanojević speelt met Partizan in een 4-3-3 systeem.

Stanojević was in het verleden zelf ook actief als profvoetballer. In deze periode kwam hij ook al uit voor Partizan. Daarnaast speelde hij ook nog voor het Spaanse RCD Mallorca.

Rivaliteit met Rode Ster Belgrado
Op slechts 500 meter van het Partizanstadion is het stadion van aartsrivaal Rode Ster Belgrado te vinden. De rivaliteit tussen de beide teams wordt door velen gezien als de grootste rivaliteit van Europa. Waar er bij een normaal competitieduel van Partizan slechts 3500 bezoekers op een wedstrijd afkomen, zit het stadion bij de derby helemaal vol! De beide teams beschikken dan ook over een bloedfanatieke aanhang. De onderlinge wedstrijden lopen met enige regelmaat volledig uit de hand.

Rode Ster Belgrado en FK Partizan zijn de succesvolste clubs van Servië. De titelstrijd gaat dan ook vrijwel altijd tussen de twee teams uit de Servische hoofdstad. De laatste zeventien kampioenschappen in Servië werden allemaal gewonnen door een van de teams uit Belgrado.

Conclusie voor KAA Gent tegen Partizan
Partizan heeft in de eerdere Europese wedstrijden tegen Dynamo Kyiv en FC Lugano nog niet veel goeds laten zien. In deze vier duels moest het namelijk al elf tegentreffers incasseren. Het contrast tussen het nationale - en continentale niveau is dan ook ontzettend groot voor Partizan. In de eigen Servische competitie incasseerde het nog geen enkele tegentreffer. Toch zal Gent moeten waken voor onderschatting!