Dinamo Minsk, de opponent van Anderlecht in de Europa League play-offs

Anderlecht-opponent Dinamo Minsk in beeld, regerend kampioen van Wit-Rusland

21 augustus om 13:27
Laatste update: 21 augustus om 13:59

In de play-offs van de Europa League staat RSC Anderlecht tegenover FC Dinamo Minsk, afkomstig uit Wit-Rusland. De competitie in Wit-Rusland is inmiddels al een geruime tijd bezig. Dinamo Minsk speelde hier vijftien duels waaruit het 35 punten wist te verzamelen. Dinamo Minsk speelt haar Europese thuiswedstrijden in Hongarije. Dit in verband met de oorlog. Ploegen uit Wit-Rusland worden niet uitgesloten door de UEFA, maar moeten Europese matchen op neutraal terrein spelen en de fans zijn niet toegelaten. Wat kan paars-wit nou eigenlijk verwachten van de ploeg uit de Wit-Russische hoofdstad? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Dinamo Minsk in het kort
Volledige naam: Dinamo Minsk
Bijnaam: Dinamo
Opgericht: 1927
Stadion: Traktorstadion, 22.264 plaatsen
Trainer: Vadim Skripchenko
Aantal kampioenschappen in eigen land: 8
Laatste Europese-groepsfase deelname: 2015/2016

Dinamo Minsk in Europa
Het is voor Dinamo alweer een lange tijd geleden dat het actief was in de hoofdfase van een Europees toernooi. Waar vaak door het behalen van een plaats in de top drie wel een plaats in de voorrondes wordt veiliggesteld, lopen deze de afgelopen jaren vaak niet succesvol af. De laatste keer dat Dinamo in de groepsfase van een Europees toernooi uitkwam was in het seizoen 2015/2016.

Destijds speelde Dinamo in de Europa League. Hier trof het de tegenstanders Rapid Wien, Villarreal en Viktoria Plzen. In deze groep slaagde de ploeg uit Wit-Rusland erin om drie punten te verzamelen. Enkel Viktoria Plzen werd met 1-0 verslagen. Het wist in dit seizoen de groepsfase te bereiken door in de kwalificatiereeks af te rekenen met Cherno More (Bulgarije), FC Zürich (Zwitserland) en RB Salzburg (Oostenrijk).

In het huidige seizoen stroomde Dinamo Minsk in in de eerste voorronde van de Champions League. Hier wist het eerst af te rekenen met Pyunik (Armenië). Dit team werd over twee wedstrijden met 1-0 verslagen. Vervolgens trof het Ludogorets (Bulgarije), dit tweeluik werd verloren met 2-1 waardoor de derde voorronde in de Europa League werd gespeeld. Hierin trof het Lincoln Red Imps, afkomstig uit Gibraltar. Dit tweeluik werd met 3-2 gewonnen waardoor de Wit-Russische club nu gekoppeld is aan Anderlecht.

Dinamo Minsk in Wit-Rusland
In de Vysshaya League (de Wit-Russische competitie) is Dinamo terug te vinden op de derde plaats. Het heeft een achterstand van twee punten op koploper Neman Grodno. Echter is Dinamo wel de ploeg met de minste verliespunten in de competitie. Er werden namelijk twee duels van Dinamo uitgesteld in aanloop naar de Europese wedstrijden. Zo ook die van afgelopen week, waardoor Dinamo geen wedstrijd speelde in het weekend voorafgaand aan de confrontatie met Anderlecht.

In Wit-Rusland slaagde Dinamo er achtmaal in om beslag te leggen op het landskampioenschap. Vijf van deze kampioenschappen werden behaald in 1992 tot en met 1995. Dinamo wist hier vijfmaal op rij de landstitel binnen te slepen. Ook wist de ploeg uit de Wit-Russische hoofdstad eenmaal kampioen te worden van de voormalige Sovjet-Unie competitie. Dit was in 1982.

Trainer en speelwijze van Dinamo
Vadim Skripchenko is de hoofdtrainer van Dinamo Minsk. De eindverantwoordelijke oefenmeester was eerder actief als hoofdtrainer in de Russische competitie. Skripchenko speelt met Dinamo Minsk speelt veelal in een klassieke 4-3-3 opstelling.

Skripchenko was in het verleden profvoetballer, waarbij hij uitkwam voor teams als Bate Borisov en CSKA Moskou. Ook wist Skripchenko tot tien interlands voor de nationale ploeg van Wit-Rusland te komen.

Waar komen de doelpunten van Dinamo vandaan?
Waar bij veel clubs de meeste doelpunten komen vanuit de aanvallers, is dit bij Dinamo niet het geval. De top-drie doelpuntenmakers van Dinamo (in de Wit-Russische competitie) bestaan namelijk volledig uit middenvelders.

Hierbij zijn Pavel Sedko en Raymond Adeola de meest trefzekere spelers. De beide middenvelders wisten in de competitie tot dusver tot vijf treffers te komen. Opvallend is dat Dinamo in het huidige seizoen, dat pas vijftien wedstrijden oud is, al dertien verschillende doelpuntenmakers heeft.

Ivan Bakhar de meest waardevolle speler
De speler met de hoogste marktwaarde bij Dinamo Moskou is Ivan Bakhar. De speler die op beide kanten als vleugelaanvaller kan spelen heeft een marktwaarde van 600.000 euro. Bakhar speelde eerder voor Dinamo Moskou (Rusland) en Kiryat Shmona (Israël). Ook speelde Bakhar al 29 interlands voor de Wit-Russische ploeg waarin hij tweemaal trefzeker was.

Traktorstadion
Dinamo speelt haar wedstrijden in het Traktorstadion, dit stadion dat gebouwd werd in het jaar 1934 biedt plaats aan 22.264 toeschouwers. Het stadion beschikt over een natuur grasmat. In het afgelopen seizoen brachten gemiddeld 3593 supporters een bezoek aan Dinamo per wedstrijd in de Wit-Russische competitie. Anderlecht ontmoet Dinamo Minsk niet in het Traktorstadion. Paars-wit neemt het tegen Dinamo Minsk op in het Mezokovesdi Varosi Stadion in Hongarije. 

Conclusie voor Anderlecht tegen Dinamo
Anderlecht kan worden gezien als topfavoriet voor het tweeluik met Dinamo Minsk. Waar de selectie van Paars-wit een totale marktwaarde heeft van 108,50 miljoen euro, staat die van Dinamo op slechts 6,23 miljoen euro. Toch moet Anderlecht haar tegenstander zeker niet onderschatten, eerder wist Dinamo het Ludogorets in een tweeluik al lastig te maken.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.