Daarom blijft de mercato in de JPL week langer open dan in G5

Een week meer dan G5: justitie en concurrentiestrijd houden JPL-mercato langer open

20 augustus om 17:00

Nog tweeënhalve week hebben de Belgische topclubs om transfers in orde te brengen. Stilaan komt de meet dus in zicht, al dringt de tijd voor de grote Europese competities nog een stukje nadrukkelijker. Terwijl de G5 op 30 augustus hun poorten sluiten, is dat in ons land pas op 6 september het geval. Waarom dat zo is, legt VoetbalPrimeur.be graag even uit.

Vroeger was alles eenvoudiger (of ‘beter’, zou ons grootmoeder beweren). Dat gold ook voor de omlijning van de zomermercato in het voetbal. Op de laatste dag van augustus kregen zowat alle (Europese) clubs een allerlaatste kans om zaakjes te doen, met een razendspannende Deadline Day tot gevolg. Anno 2024 spreken we echter al even over Deadline Days, in het meervoud dus. Eigenlijk doet elk land min of meer zijn eigen zin, met uitzondering van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Die Grote Vijf hebben een afspraak om op hetzelfde moment de transferboeken dicht te gooien. Dit jaar is dat op vrijdag 30 augustus.

De Jupiler Pro League heeft daar echter geen oren naar, net als een heleboel andere middelgrote kampioenschappen overigens. Sinds een handvol jaren valt onze Deadline Day ongeveer een week na die van de G5. Eerst en vooral liggen juridische redenen aan de basis. Na de veelbesproken affaire rond ‘Propere Handen’ is een nieuwe, strengere antiwitwaswetgeving van kracht binnen het Belgische voetbal. Transfers worden sindsdien van dichterbij onder de loep genomen, om eventuele duistere praktijken gemakkelijker op te sporen. Alles voor een eerlijke(re) sport, maar het zorgt wel voor een administratieve rompslomp bij de clubs. Als compensatie hebben zij dan ook meer tijd gevraagd en gekregen om alle voorschriften tot op de letter na te leven. 

De concurrentie schaduwen
Toch moeten we niet flauw doen: er spelen ook andere factoren. Meer dan ooit is de JPL uitgegroeid tot een ‘springplankcompetitie’, oftewel een competitie waar jong en minder jong talent zich kan laten opmerken en zo een transfer naar een imposanter podium afdwingen. Economisch aanlokkelijk, maar daardoor zagen de Belgische clubs zich ook in het nauw gedreven. Wanneer vanuit het buitenland een monsterbod binnenliep in de sloturen van de mercato, werd de kassa weliswaar gespekt, maar voor deftige vervanging bleef vaak geen tijd meer over. Met deze latere einddatum is dat probleem alvast verholpen.

Bovendien is ons land lang niet het enige dat voor een verlengde transferperiode kiest. De G5 mogen dan wel vroeger stoppen, de echte concurrentie op de UEFA-ranking komt eerder van pakweg Nederland, Oostenrijk, Turkije en Tsjechië. Al die nationale competities hebben evenzeer een datum begin september geprikt. Eigenlijk kon de JPL dus gewoon niet achterblijven. Extra slim: 6 september valt op een … vrijdag. Op die manier hebben de Belgische bestuursleiders na speeldag 6 nog een vijftal dagen de tijd om hun laatste contacten aan te boren. Allemaal geen toeval …